Суботица: Време не дозвољава прихрану пшенице

СУБОТИЦА: Актуелне временске прилике налажу да се сачека са прихраном озимих усева минералним ђубривима, иако је на половини парцела прихрана под хитно потребна усевима,

упозоравају у Пољопривредној стручној служби Суботица.

Директор ове службе Дамир Варга је прецизирао да је по други поут у последних неколико деценија у Суботици топло време у јануару изазвало покретање вегетације стрних жита, након чега је дошло до захлађења.

Сада се, по његовим речима, поново очекује отопљење, након чега следи период са обилним падавинама, где се прогнозира 40 литара падавина по квадратном метру у другој половини ове недеље.

Варга саветује пољопривредницима да сачекају са прихраном јер најављене падавине могу узроковати спирање минералних ђубрива у ниже слојеве земљишта.

Савет је да се сачека, иако смо најављивали да треба обавити прихрану. И треба је обавити, јер на 50 одсто парцела то треба урадити под хитно, уколико се користи УРЕА. Мислим да идуће недеље још неће бити касно, али ако се до половине фебруара не буде могла растурити УРЕА, онда би требало размислити о томе да се пређе на амонијум-нитрат, рекао је Варга Танјугу.

Он је прецизирао да је прихрана неопходна јер ће вегетација кренути крајем фебруара, до када би пшеница могла искористи оскудне резерве азота у земљишту.

Хајналка Богнар Пастор из Прогнозно-извештајне службе Аутономске покрајине Војводине каже да садашње варирање временских прилика у Суботици неће оставити последице по воћарске културе.

Она је прецизрала да колебање температура не може оставити последице пошто су воћарске културе у стању мировања, али да последица може бити уколико до колебања дође у периоду када почне њихова вегетација.

Богнар Пастор напомиње да јабучасте воћне врсте имају дужи период зимског мировања, а коштичаве, у првом реду кајсија, краћи период, због чега се у последњих неколико година знало десити да рани мразеви десеткују род ове врсте.

Код осталих биљних врста није још примећено да је вегетација кренула, тако да ја мислим да је све у реду. Велики мразеви око Нове године нису могли да утичу на биљке у негативном смислу, зато што су већ онда биле у дубоком зимском сну, рекла је она   Танјугу.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести