Субвенције филмаџијама

Уредбом Владе Србије, усвојеном прошле недеље, продуценти ће након снимања филмова у Србији имати право на повраћај 20 одсто новца уложеног у тај посао. Усвајање уредбе

наговештено је и приликом недавне посете премијера Александра Вучића Минхену, где су се, између осталог, водили и разговори о улагању у српску седму уметност и о начину на који се могу привући страни студији да екипе доведу у Србију, што би држави могло донети високе приходе од пореза.

Додатни разлог за релативно брзо реаговање државе по том захтеву, сазнају београдски медији, јесте и то што већ постоји неколико филмова чији су продуценти заинтересовани да дођу у Србију ако се уведу такве субвенције.

Уз то, Влада очекује да ће уредба омогућити подстицај привредних активности, већу запосленост у филмској индустрији, као и промоцију потенцијала Србије у тој делатности кроз инфраструктуру, производне и услужне делатности.

„Финансијски подстицаји за инвеститоре у аудио-визуелној индустрији омогућили би да у Србију долазе већи пројекти, с великим буyетима, који би у земљи остајали дуже, користећи већи број локација, нарочито оних ван Београда”, наводи Влада у образложењу одлуке о усвајању уредбе.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести