Субвенције од четири милиона евра за америчку фирму NCR

Министар привреде Жељко Сертић потписао је данас са америчком компанијом NCR уговор о субвенцијама у износу од четири милиона евра,

на основу чега ће ова компанија до 2017. године запослити још 800 радника у Србији.

"Имаћемо компанију са више од 1.400 запослених, која пружа различите услуге на глобалном нивоу. Уз ову инвестицију, Београд ће постати нека врста развојног центра те фирме", рекао је Сертић новинарима након потписивања уговора у Влади Србије.

Министар је прецизирао да ће се субвенције овој фирми исплаћивати у траншама и да ће бити исплаћено више од 43 милиона за бруто зараде. Држава, како је рекао, даје мање од 10 одсто на ту цифру.

Сертић је нагласио да ће субвенције донети већи приход у буџет по основу пореза и запослити велики број људи.

Упитан како је дошло до заокрета и да се држава ипак одлучила да даје субвенције за инвеститора, Сертић је одговорио: "Када сам изабран за министра привреде у врло крактком року смо се договорили да је ипак потребно обезбедити подстицаје компанијама које имају добре бизнис планове, иако те субвенције служе да се запосли већи број људи".

На питање како ће држава реаговати ако инвеститори који су добили субвенције ипак отпусте део радника, као што је пример "Горења", које је добило 10.000 евра по запосленом, а отпустило неколико стотина људи, или компаније "Вали", која је субвенционисана са 2.000 евра по запосленом, а отпустила је њих 200, Сертић је рекао да ће држава строго конторлисати да се све одредбе уговора испоштују.

"Строго водимо рачуна о свим елементима уговора, а сарађујемо и са Националном службом за запошљавање. У свим случајевима када дођемо до сазнања да је уговор прекршен можемо да активирамо гаранције које је фирма приложила како би добила субвенцију", рекао је Сертић.

Он је поручио да су инвестиције корисне за фирме које реинвестирају и истакао да су компаније задовољне квалитетом српских радника.

Представник компаније NCR Рик Макуарк, фирме која је за сада у Србију уложила 6,4 милиона евра и која запошљава укупно 621 радника, рекао је да је ово партнерство темељ на којем та фирма гради и побољшава услове за пословање у Србији.

Према његовим речима, овај уговор је решење у корист како те фирме тако државе и грађана.

Амбасадор САД у Србији Мајкл Кирби подсетио је да је још на Бизнис форуму на Копаонику указивао како би Србија требало да престане да извози људе, а овакви уговори су шанса да ти људи и у Србији добију запослење.

"Будућност земље је базирана на младим људима, а NCR запошљава младе који говоре више језика, који су махом факултетски образовани и имају ИТ вештине, што цене и компаније у свету. Ово је шанса да се ти људи задрже у Србији", поручио је Кирби.

Доделу субвенција је одобрила владина Комисија за контролу државне помоћи.
(Танјуг)
 

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести