Сутра позив инвеститорима за приватизацију Железаре

Агенција за приватизацију ће сутра објавити позив инвеститорима да у року од 30 дана пошаљу писма о заинтересованости за учешће у приватизацији Железаре Смедерево, одлучила је Влада Србије.

Премијер Александар Вучић изјавио је раније данас у Јамени да очекује да Железара Смедерево у пуном капацитету почне са радом у мају или јуну наредне године, а да све процедуре буду завршене до 1. фебруара.
Заинтересованост за преузимање Железаре Смедерево потврдила је америчка компанија Есмарк и најавила пријаву на тендеру.
 Реч је о приватној компанији која има дубоку традицију у производњи челика, једној од водећих прерађивача и дистрибутера равно-ваљаног челика и трећем произвођачу челицних плоча у САД.

Током низа година, Есмарк је диверзификовао своја интересовања и пословање, фокусирајући се на неколико кључних индустријских грана, попут производње челика, истраживања у области нафте и гаса, у авио-услугама, некретнинама, технологији и спортском менаџменту, пише на интернет страници те компаније.
Њен оснивач, извршни директор и председник је Џејмс Бушар, који је такође наследник и контролни акционар Бушар групе, основане 1995. године са почетним капиталом од 500 долара, и у којој и даље поседује 100-процентно власништво заједно са супругом Каролином.

Есмарк је приватна породична компанија, а током година проширила је посао у неколико грана. Компанија је сада, поред производње челика, концентрисана у неколико кључних индустријских области - експлорацију нафте и гаса, у авионској индустрији, у пословима некретнина, технологије.
Одлука Есмарка да учествују на тендеру за смедеревску Железеру дошла је након разговора премијера Вучића са Бушаром у уторак у Лондону, који су оцењени као "изузетно продуктивни корисни".

Иначе, Есмарк је већ формирао менаџмент тим са, како је саопштено,  великим искуством на пословима по Европи који је, како се наводи,  између осталог, радио на ревитализацији компаније У.С. Стил из Кошица.
Смедеревска Железара данас производи 380.000 тона челика, а очекује се да ће та производња бити повећана на 2,2 милиона тона.
Премијер Србије изјавио је и да ће држава преузети све дугове Железаре, у висини од око 370 милиона евра, те да ће учинит све што мозе, јер проблем те фабрике, како је рекао, не може да буде решен без помоћи државе и доброг инвеститора.

Вучић је поновио да је приватизација Железаре важно питање за Србију, једно, како је рекао, од најважнијих у овом тренутку.
Након објављивања јавног позива рок за пријаве је месец дана, а затим је потребно још неко време до расписивања тендера, након чега следи завршетак процедуре, прецизан је био премијер.
"За све то нам треба око пет месеци и рачунајте да у мају и јуну почнемо у пуном капацитету да радимо а да све процедуре буду завршене до 1. фебруара", навео је он.

Време је, додао је, потребно и за покретање друге пећи.
Он је рекао да претпоставља да ће тендерски услови бити покретање друге пећи, пуна производња од преко два милиона тона за разлику од садашњих 380 хиљада тона, те повећање садашњих прихода од 320 милиона на 1,4 до 1,5 милијарди евра.

(Танјуг)

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести