Табаковић: Финансијски систем стабилан

Финансијски систем Србије је стабилан и након шест година кризе, а банке су показале отпорност и на велике шокове, поручила је данас гувернер Народне банке Србије Јоргованка Табаковић.

Банкарски систем је стабилан што је показао и резултат стрес тестова, рекла је Табаковић на представљању годишњег извештаја о стабилности фиансијског система за 2014. годину.

"Банке су показале отпорност и на велике шокове. Ризици у систему и даље постоје, али постоје и мере које могу да их ублаже", истакла је  Табаковић.

Гувернерка је навела и да ће централна банка радити на развоју макропруденцијалне политике како би задржала и обезбедила финансијску стабилност.

У том смислу Табаковић је навела да ће сада поред кварталног извештаја о инфлацији јавност моћи да има увид и у извештај о стабилности финансијског система који ће се, такође, квартално радити.

Вицегувернер НБС Диана Драгутиновић сложила се да је банкарски систем у Србији стабилан, али и додала да он може да буде још стабилнији.

Драгутиновић је додала да је регулатива у ЕУ која се односи на финансијски систем супериорна у односу на предкризни режим, те да пружа довољно инструмената у очувању финансијске стабилности, што НБС такође треба да искористи у реализацији овог циља.

Она је додала да је ова криза променила мандат НБС, тако да ова институција убудуће има задатак да спречава настанак следеће кризе, за разлику од досадашње праксе када је имала мандат да управља кризом.

Плате у НБС нису тајна, моја је сразмерна функцији
Гувернер Народне банке Србије Јоргованка Табаковић изјавила је да плате у овој институцији нису тајна, као и да је њена плата сразмерна важности функције коју обавља.

"Ми наше плате не одређујемо у односу на финансијски сектор земље у којој живимо. Имамо дефинисане коефицијенте и те плате су интересантне новинарима који су за једнодневни тираж спремни да доводе у питање институцију, функцију гувернера", истакла је она одговарајући на питање на основу којих критеријума се одређују плате у НБС, пошто је ових дана штампа писала о плати гувернера под насловом "Турбо плата".

"Одговорно вам кажем да те плате нису тајна и бићемо у регистру запослених свих институција које постоје у Србији", истакла је она на конференцији за новинаре.

Табаковић је подсетила да је доласком на место гувернера себи снизила плату, што су, како је рекла, многи већ заборавили.

Плата гувернера, како је поручила, јесте виша у односу на друге, али је, како је подвукла, и одговорност гувернера сразмерна примањима.

Она је подсетила да НБС има 2.200 запослених и да је информатор о броју запослених и платама потпуно јавна ствар, те да се оне обрачунавају по систему који је уведен још пре 12 година, док је Кори Удовички била гувернер.

Распоне који су у НБС били 1:18 од најниже до највише плате, гувернерка је каже свела у оквир 1:8,5, али не тако да је драстично смањена плата вицегувернера, већ су подигнуте најниже плате.

"На ваше изненађење, кад бисте заиста знали колико износе плате у НБС, сумњам да бисте пожелели да се запослите у НБС", поручила је илуструјући то податком да радник обезбеђења на улазу у зграду "нема већу плату од 30.000 динара".

"Шта да вам кажем ако један контролор, који треба да оде у пословну банку и да излаже себе и породицу ризику зато што треба да одреди меру која ће да угрози репутацију банке, прима плату која је на нивоу обезбеђења једне боље приватне фирме", рекла је она.

Плата гувернера се израчунава, како је навела, према коефицијенту који је дат у статуту, али на основу просечне плате за претходни месец.

НБС указује на ризик од раста камата код дугорочних кредита
Народна банка Србије упозорила је данас грађане који планирају дугорочно да се задужују у девизама, да постоји ризик од раста камата на такве позајмице.

"Ми не кажемо да ће камате нужно да расту, већ желимо да информишемо грађане, да им буде јасно шта би могло да се деси. Само упозоравамо клијенте да је могуће да се изложе кредитном ризику", рекла је генерални директор Сектора за финансијску стабилност Ана Ивковић.

О томе би, како је навела, посебно требало да воде рачуна грађани који узимају стамбене кредите, који се одобравају махом на 30 година.

Она је објаснила је да су камате највећих централних банака Европа већ дуже време на изузетно ниском нивоу, а након периода ниских камата, обично уследи период када оне расту.

Ивковић је рекла да то не значи ни да ће камате на стамбене кредите одмах да расту, већ то може да се деси у средњем року, за пет или 10 година, или да се не деси уопште.

"Искуство нас је научило да не би требало олако да се задужујемо, а да не сагледавамо своје могућности, а после не можемо да враћамо дугове. Ово је позив на опрез пре свега", рекла је она на представљању годишњег извештаја о стабилности финансијског система за 2014. годину.

Гувернер НБС Јоргованка Табаковић осврнула се и на динарске позајмице и додала да с те стране централна банка очекује пад камата на кредите у динарима.

"То посебно зато што је НБС утицала постепеним снижавањем референтне каматне стопе, што ће уједно утицати на оних 30 одсто токова у финансијском систему који нису у евро знаку", рекла је Табаковић.

Ненаплативи кредити расту и због слабијег кредитрања
Кључни разлог за раст ненаплативих кредита у првом кварталу ове године је пад кредитне активности, речено је данас на конференцији у Народној банци Србије и поручено да је завршена Национална стратегија за решавање овог проблема.

"Дошло је до даљег раста учешћа ненаплативих кредита (НПЛ), разлог томе је њихов раст и донекле пад кредитне активности", изјавила је директор Сектора за финансијску стабилност у НБС Ана Ивковић, одговарајући на питање зашто је настављен раст НПЛ у првом кварталу ове године за скоро цео процентни поен.

Она је приликом представљања Извештаја о стабилности финансијског система за 2014. годину рекла да је тај раст НПЛ-ова највише сконцентрисан у сектору привреде, али и подсетила да је у прошлој години учешће проблематичних кредита повећано за 0,1 одсто на 21,5 одсто.

То, како је нагласила Ивковић, не угрожава стабилност финансијског система, јер су сви ти кредити покривени резервацијама.

"Иако су резерве за процењене губитке и даље довољне да проблематични кредити не угрожавају стабилност финансијског система, високо учешће ових кредита негативно се одражава на склоност банака ка преузимању ризика и кредитни раст и представља системски ризик.

Говорећи о НПЛ-овима у швајцарцима, гувернерка Јоргованка Табакових је рекла да је учешће ненаплативих кредита порасло са 8,4 на 8,5 одсто од када је настао проблем због прекомерног јачања те валуте.

(Танјуг)
 

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести