Табаковић: Никад чула за захтев ММФ-а о отпуштању

Гувернерка НБС Јоргованка Табаковић верује да ће споразум са ММФ-ом, чији се долазак у Београд очекује 4. новембра, бити постигнут јер за то постоје сви предуслови, али каже да се никада није сусрела са наводним захтевом

 те финансијске институције за отпуштањем 95.000 запослених у државној управи.

"Ја се никад нисам сусрела са таквом врстом захтева. Верујте да се никада нисам сусрела са захтевом било које врсте. Ми отварамо теме и проблеме и идемо у сурет решењима", рекла је Табаковићева.

Не личи јој, каже, на наступ ММФ-а да они траже нешто тако експлицитно и додаје да не воли такве "промотере ММФ-а"."Тамо где има вишке запослених ми то треба да радимо не због ММФ-а већ због себе. Многи млади људи су заробљени у државним и јавним структурама уместо да се баве креативним послом", рекла је гувернерка гостујући у емисији Кажипрст Б92.

Потврдила је да је арапска Мирабанк банка добила дозволу, као и да је дата  сагласност за чланове управног извршног одбора.Питање је каже дана када ће они да уплате оснивачки капитал који, судећи према документацији, износи пет милијарди долара за будуће три године улагања.
Та банка, додала је, нема намеру да послује са грађанима, већ само са привредом.

Она је изразила бојазан да је реч о прилично амбициозној цифри, али мисли да ће Србија бити у стању да прихвати тај новац у пројектима."Све се код нас зове привреда Србије. И 75 банкарског система из ЕУ које послују код нас и чине кичму банкарског система су домаће банке које имају матице у иностранству", рекла је Табаковићева и додала да је "сваки динар добродошао".

Сматра, међутим, да би Србија требало да тражи мало пројекте у иностранству у земљама растуће економије."Сусрећемо се са тим да неки људи који су одавде изнели паре и направили своје послове по Анголи и Алжиру просто праве рампу држави и државним фирмама да тамо добију послове. Али има ентузијаста којима треба дати прилику да нам доносе девизе и тразе послове у иностранству, а не да црвени тепих од долара простиремо само за инвеститоре", рекла је гувернерка.

Говорећи о буџетском дефициту, Табаковићева је казала да држава која има дефицит за првих осам месеци 122 милијарде динара, те да су готово 80 одсто, две трећине тог дефицита камате за задуживања.

"Говорим о томе да Влада Србије и Министарство финансија имају проблем јер морају да се задужују и даље, а то се нама враћа као бумеранг, као вишак ликвидности и притисак на курс и ми смо они који плаћају цех за тако високи дефицит", рекла је Табаковићева.

(Танјуг)
 

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести