Табаковић: Продајом 40 млн евра у петак спречили смо панику

Гувернер Народне банке Србије (НБС) Јоргованка Табаковић изјавила је данас да се НБС унапред припремала за могући излазак Британије из Европске уније

и да је продаја 40 милиона евра девизних резерви у петак била адекватна мера која је спречила појаву панике на домаћем девизном тржишту.

"Народна банка Србије је унапред припремала амбијент за потенцијални резултат референдума у Великој Британији у смеру њеног изласка из ЕУ. Појачана неизвесност на светским финансијским тржиштима није нешто што се десило само у петак, већ је то тренд који траје и осећа се и на домаћем финансијском тржишту у последњих шест месеци", рекла је Табаковић за Танјуг.

Према њеним речима, НБС све време настоји да оптималном употребом девизних резерви, поштујући принцип тржишности и ефикасности, одржи релативну стабилност на девизном тржишту и у томе бележи успех.

"Интервенција продајом девиза од 40 милиона евра у петак, 24. јуна, показала се као адекватна и благовремена мера која је успела да спречи појаву панике на домаћем девизном тржишту и умири га", навела је Табаковић.

Како истиче, ова мера као таква "не представља трошење девизних резерви, већ њихово инвестирање у финансијску стабилност".

Напоменувши да износ интервенције од петка, 24. јуна, није био и највећи дневни износ продаје девиза у овој години, гувернер је закључила да "то говори о томе да притисак поводом резултата референдума у Великој Британији није био толико снажан као у другим земљама.

"Ово је логично и очекивано из два разлога. Пре свега, Србија није у великој мери трговински усмерена на Велику Британију. Додатно, јацање макроекономских показатеља и смањивање унутрашњих и спољашњих неравнотежа учинило је нашу привреду знатно отпорнијом у односу на неке претходне 'велике ударе' кризе", рекла је Табаковић за Танјуг.
(Танјуг)
 

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести