Технолошком вишку прети закидање и на пензијама

Када држава мења законе, често заборавља на то да постоје изузеци, односно да несвесно доводи у неравноправи положај оне који су се пензионисали по старом законском акту и оне

који то тек треба да учине по новом. Прича се овога пута поновила и с измењеним Законом о пензијском и инвалидском осигурању па тако радници који су на Бироу испунили 40 година радног стажа до краја прошле године, данас имају пуну пензију, а они који ће тај услов имати ове године, имаће до краја живота умањену пензију. Другим речима, имаће исти радни стаж, али ће онима који су решење добили пре 31. децембра пензија бити у пуном износу, а онима који ће тек сада с Бироа до чека она ће трајно бити умањена за године живота које им до 65. недостају.

Реч је, дакако, о радницима који су пристали на то да буду проглашени технолошким вишком јер им је недостајало неколико година стажа до пензије. Веровали су да ће након што напуне пет година стићи до пензије, не рачунајући на то да ће се у међувремену пензијски закон променити и да им више неће ништа значити 40 година радног стажа већ ће најважнији услов бити 65 година живота. Пошто десетак хиљада људи нема управо тај битан услов  то значи да ће, и када наврше на Бироу 40 година стажа, отићи у пензију али с трајно умањеним примањима.

Радници пропалих предузећа на то не пристају и махом тврде да не би прихватали социјални програм да су знали да ће се пензијски закон мењати и да ће се управо они наћи на његовом удару. Због тога је више од 6.000 радника у Србији који на Бироу за незапослене чекају пензију, и који неће добити пун износ јер немају довољно година живота, односно 65, почело сакупљање потписа за измену Закона о пензијском и инвалидском осигурању. Наиме, они траже да се кроз измену закона изузму од обавезних 65 година живота и да добију пензију под истим условима под којима су је добили њихове колеге које су пре напуниле 40 година радног стажа. Тврде да нови Закон о ПИО није имао у виду ту ситуацију и да је заборавио да на Бироу рада постоје радници који неколико година чекају да испуне услове у погледу радног стажа, подсећајући на то да претходни закон није имао категорију трајног умањења пензије нити је инсистирао на напуњених 65 година живота.

Акција прикупљања потписа прошириће се на целу Србију, мада се ових дана води у Крагујевцу, Горњем Милановцу, Крушевцу, Краљеву, Трстенику ... јер је радника који ће имати тај проблем или га већ имају бити све више. Након што се покупе сви потписи радника који су се, ни криви ни дужни, нашли у проблему, они ће бити предати Скупштини Србије за десетак дана да би била покренута иницијатива за измену Закона о ПИО.

Љ. Малешевић

 

Ићи ће до Стразбура

Радници верују да ће посланици Скупштине Србије имати разумевања за проблем у којем су се нашли и да неће дозволити да постоје они који су имали срећу и они који је нису имали због датума ступања на снагу Закона о ПИО. Другим речима, верују да ће и њима бити омогућено да се пензионишу како су и планирали када су пристали на то да буду технолошки вишак и на Тржишту рада чекају пензију. Уколико пак посланици не покажу разумевање, радници поручују да ће своја права потражити пред Међународним судом правде у Стразбуру.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести