ТНГ возачима све неисплативији

Гориво на пумпама у нашој земљи далеко је јефтиније него половином прошле године јер је цена нафте од јуна до сада нижа око 60 одсто. Наиме, у јуну је барел нафте типа „брент” коштао око 115 долара,

 а сада је иста количина око 50 долара. Којим ће путем цена нафте ићи у наредном периоду, тешко је рећи, али садашње прогнозе стручњака говоре да ће, након прошлогодишњег стрмоглавог пада, цене у првом тромесечју ове године стагнирати. У Удружењу нафтних компанија Србије истичу да у првој  половини године треба очекивати мировање цена деривата на пумпама. Истовремено, нафташи указују и на то да је због повећања акциза вожња на ауто-гас све неисплативија те да је повољније користити бензин.

Када се упореде цене горива из јула прошле године са садашњим, јасно је да је сада за литар потребно мање новца. Наиме, литар безина јефтинији је 25 динара, дизела 16, а ауто-гаса за аутомобиле осам динара. Просечна цена литра бензина је око један евро, а како је недавно рекао председник Управног добора УНС-а Божидар Рајић, не би требало очекивати промену цене горива на пумпама све док цена сирове нафте буде у опсегу 50 долара по барелу.

Нафташи оцењују и да је гориво могло бити јефтиније да није дошло до повећања акциза, што се највише одразило на цену ТНГ-а: прошле године промет тог горива опао је чак 13 одсто. Наиме, од 2011. године до сада акциза на ТНГ је више него дуплорана: од 11,76 динара по литру та ставка сада је 26,64 динара. Цена тог горива сада је око 76 динара, и више није исплатива, како кажу у УНС-у, ни њима ни возачима.

Возачи који користе ТНГ као погнско гориво указују на то да је све мање разлога да то и наставе. У УНС-у истичу да се праг исплативости коришћења ТНГ-а у односу на бензин достиже када је однос цене ауто-гаса  око 50 одсто цене бензина. Рачун исплативости узима у обзир повећање потрошње ТНГ-а у односу на бензин од око 17 одсто по километру, трошкове конверзије мотора, атесте и сличне административне трошкове. Прошле године однос цена безоловног бензина БМБ 95 и ауто-гаса био је око 56 одсто, а на почетку децембра 2014. године 59,77. 

Д. Млађеновић

 

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести