Три сценарија за опстанак „Хипола”

Приватизација хемијске индустрије „Хипол“ у реструктурирању, по утврђеном програму Владе Србије, није дала резултат и због те чињенице на седници Скупштине деоничара, заказаној за 31. октобар,

требало би да се донесе одлука о стечају тог угледног оyачког привредног друштва.

Производња тече без проблема, али дугови из периода прве приватизације, која је пре неколико година раскинута, оптерећују пословање и као мера да се сачува фабрика, следиће стечајни поступак. Један од предлога на седници Скупштине деоничара „Хипола“, по утврђеном дневном реду, треба да буде и Унапред припремљени план реорганизације, као део предстечајног поступка у Трговинском суду у Сомбору. Он треба да помогне да се стекну услови да „Хипол“настави досадашње пословање, које је, по свим показатељима, било успешно.

У кулоарима се спомињу приче о банкротству с најгорим могућим сценариом, међутим, Унапред припремљени план реорганизације свакако демантује све те приче и у „Хиполу“ очекују да ће га повериоци усвојити на Трговинском суду.
– Када је донета одлука о изради Унапред припремљеног плана реорганизације, желели смо пре свега да заштитимо интересе запослених, пошто би у случају његовог прихватања фирма наставила несметано да послује, што се тиче статуса радника, њихових права из радног односа, али и пословних резултата – казао је председник Синдиката хемије и неметала Војводине и радник „Хипола“Вељко Вајагић. – Определили смо се за оно што је најбоље за фирму, све остале варијанте су неповољне.

По његовим речима, могуће су три варијанте. Најповољнија за „Хипол“ је да Трговински суд усвоји План реорганизације, друга да га одбије, а трећа да све врати на дораду. Запослени у „Хиполу“, као, наравно, и Вајагић, очекују да ће бити усвојена варијанта која је најповољња за запослене и повериоце, а то је прихватање Унапред предложеног плана реорганизације. 

С. Милер   

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести