У „Телеком” улази кинески „Хуавеј”

Право с пријема у амбасади НР Кине у Београду стигла је вест која је протресла домаћу економску јавност: амбасадор Ли Манчанг најавио је за октобар склапање уговора

  кинеске компаније и  нашег „Телекома”. О каквој врсти партнерства и сарадње се тачно ради прецизирано није, али се одмах наметнуло питање поновне приватизације или докапитализације наше компаније.

Приватизацијеа те куће траје само у овом циклусу више од пет година. Као најозбиљнији кандидати помињане су многе моћне компаније са седиштем у ЕУ, али и друге, ван Старог континента.
О томе колико је добро то што нови власник „Телекома Србија” евентуално доћи  из Кине међународни консултант Милан Ковачевић каже:
– Тешко је у овом тренутку рећи да ли је то добро, лоше или да би могло бити боље, а то све док не сазнамо детаље уговора – подвлачи Ковачевић. – Тек када сви детаљи буду транспарентно презентирани јавности, моћи ће да се каже колико је то повољно. По ономе што сада знамо, у питању је погодба.

Он наглашава да је право време за продају „Телекома” било пре неколико година. Та кућа, која је код нас држала знатан део тржишта, већ подуже се сусреће с конкуренцијом која долази из приватног сектора. То значи и да стално губи тржишни удео, а с њим опада и цена коју су будуће газде спремне да плате.

Званично, „Телеком” је у надлежности Министарства за трговину, туризам и телекомуникације. Они се до сада нису званично огласили овим поводом.
Када је расписан тендер за продају „Телекома”, а потом почеле процене о најбољим кандидатима, као најозбиљније помињани су компаније из Аустрије и Немачке, амерички фонд, руски МТС. „Дојче телеком” је дуго словио за најозбиљнијег кандидата. Они су још пре продаје наше компаније постали власници сличних предузећа у Хрватској, Македонији, Црној Гори, Словачкој и Мађарској. Куповином српског „Телекома” желели су да заокруже удео у овом делу Европе. 

Сама компанија „Телеком Србија” је профитабилна. Лане ја заблежила профит од 16,3 милијарди динара, а укупни приходи били су 93,3 милијарде. Из добити су поделили акционарима 12,3 милијарди, а у буyет Србије уплатили 8,9 милијарди.
Било је предлога да се та компанија прода на Берзи, да би тако добила бољу цену. Протви продаје су била оба синдиката, која су имала једногласан захтев да „Телеком” остане у васништву државе.

Нови власник је држава – 58,11 одсто учешћа, сама компанија има 20 одсто, грађани 14,95, а остало мали акционари. Занимљиво је да се „Телеком” бар делимично продаје код нас други пут. Још 1997. удео су ту имале грчки ОТЕ и италијански „Телеком”, али је држава откупила свој удео.

Д. Вујошевић
 

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести