У немачким фирмама 30.000 радника

Чак 90 одсто испитаних немачких фирми поново би инвестирало у Србији, резултат је најновије анкете Немачко-српске привредне коморе,

који сведочи да су компаније окупљене у тој асоцијацији показале више оптимизма у 2016. када је реч о економским перспективама у Србији.

Немачка предузећа су, показало се, спремна да инвестирају, запошљавају и граде своје пословање у Србији, изјавио је председник Немачки-српске привредне коморе Роналд Зелигер.

Он је додао да, на жалост, постоје и негативни фактори, попут корупције, ефикасности јавне управе, недовољне правне сигурности и транспарентности.

Влади и службама нудимо сарадњу да решавају ове проблеме. Треба радити на слабим тачкама”, рекао је Зелигер. Он је, како је додао, сигуран да ћемо наредних година видети позитиван развој привреде и нада се да ћемо имати боље бројке. Зелигер је рекао да Комора ради на томе да побољша атрактивност Србије за инвеститоре, а да је важан индикатор колико су они који већ послују на овом тржишту задовољни. Према његовим речима, већина анкетираних предузећа се изјаснила да би поново уложила у Србији.

Имамо проблеме, али можемо да се носимо са њима. Задовољни смо и поново би изабрали Србију, рекао је Зелигер и додао да се у категорији пожељне привредне локације, Србија се од 20 земаља нашла на 11 месту, као и претходне године.

Зелигер је изјавио да је за немачка предузећа веома значајно што је Међународни монетарни фонд ревидирао навише прогнозу раста БДП-а у Србији на 2,5 одсто, што сад фирме очекују и оријентишу се према томе.

Извршни члан Управног одбора Немачко - српске привредне коморе Мартин Кнап објаснио је да је уопште оснивање Немачко српске привредне коморе логична последица немачког ангажовања у оквиру сарадње са Србијом, чиме је учињен велики корак када је реч о билатералним односим две земље.  Комора се, како је објаснио, залаже за унапређење билатералних односа, и унапређење размене Србије и Немачке, а највећа је билатерална организација ове врсте у Србији. Кнап је навео да Комора тренутно око 350 предузећа са немачким капиталом која су активна у Србији где запошљавају 30. 000 људи.
Д. У.

Добри предзнаци

Амбасадор Немачке у Београду Аксел Димтан истиче да су прогнозе раста БДП-а Србије за ову годину биле 1,8 одсто, али је ММФ кориговао процену и најавио још већи раст. Тај позитиван тренд приметили су, како је рекао, и немачки привредници у анекти.

„Број оних који очекују побољшање српске привреде се повећао са 10 на 23 одсто, а они који очекују погоршање се смањио са 29 на осам одсто”, нагласио је Дитман. Он је навео и да постоји потреба за даљим побољшањем инвестиционе климе, најпре када је реч о владавини права, реформи правосуђа, борби против корупције.
 

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести