У Селенчи струка и наука из осам земаља

У Центру за органску производњу у Селенчи (ЦОПС) у петак, 25. септембра, биће одржан девети Форум о органској производњи, којем ће присуствовати пољопривредници,

представници државних институција, удружења, компанија, универзитета и института из осам европских земаља. Тема овогодишњег форума биће пласман органских производа на домаћем и међународном тржишту, а велико интересовање за учешће које су показали гости из целе земље и иностранства потврдило је лидерску позицију Селенче у органској производњи у региону.

Форум, уз ЦОПС, организују Пољопривредни универзитет из Нитре у Словачкој и Универзитет у Новом Саду, уз подршку Владе Војводине и Европске предузетничке мреже. У организацији програмских активности, осим оснивача и чланова ЦОПС-а, велики допринос су дали ЕкоРуралНет из Хрватске, Војвођански кластер органске пољопривреде и Регионална развојна агенција АПВ.

Овогодишњи Форум одвијаће се у неколико сегмената. Пленарни део посвећен је изазовима пласмана за мале органске произвођаче, у оквиру којег ће најуспешнији пољопривредници из те бранше изнети властите примере добре праксе. Биће одржан и округли сто „Како повећати извозни учинак органских произвођача – подршка државе – најбољи модел”. Трећи сегмент су Међународни пословни сусрети „АгроОрганицБ2Б“ који се реализују у сарадњи с Војвођанским кластером органске пољопривреде и Европском предузетничком мрежом – Србија. Организатори напомињу да се за сусрете пријавило више од 70 учесника из осам земаља, што се може сматрати успехом с обзиром на то да се „би ту би” пословни разговори у области органске производње организују први пут. Истовремено, биће одржана и развојноистраживачка сесија, на којој ће учествовати представници 14 развојноистраживачких институција из четири земље. У оквиру Форума биће изложена и храна припремљена по традиционалним рецептима од производа добијених по органским принципима.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести