У Србији 150.000 младих нити ради нити се школује

– У Србији има 150.000 младих старости између 15 и 24 године који нити раде, нити се школују: то је поражавајући податак којем друштво мора да се посвети – упозорава председник

Привредне коморе Србије Марко Чадеж, додајући да је у предузетништву младих велики потенцијал да се тај проблем реши. – Потребно је и увести систем дуалног образовања којим се развијене економије боре против незапослености младих. Систем дуалног образовања потребан је јер у Србији 75 одсто ђака уписује стручне школе, али је питање колико стечено знање могу применити у модерном окружењу. Дуално образовање није важно само зато што се тај модел показао као успешан у појединим земљама већ и зато што је стопа незапослених у категорији младих у тим земаљама нижа и што, увођењем дуалног образовања, бијемо најважнију битку у животу – за нашу децу.

Први човек ПКС-а је нагласио да морамо да мислимо за кога образујемо своју децу, а образујемо их, казао је, за будућност, за тржиште рада, не само у Србији него и у ЕУ.

– Европско тржиште је велико и Србија ту битку не сме да изгуби – рекао је Чадеж, истичући да наша земља мора да уведе модел дуалног образовања.

Он је рекао да ће, уколико сада не кренемо да радимо на томе, бити тешко и да развијамо привреду и да растемо. По његовим речима, та потреба је препозната, и од европских партнера и од Владе Србије, па се улажу напори да се образовни профили развијају на начин на који привреда тражи.

Председник Привредне коморе Аустрије Кристоф Лајтл обећао је да ће Аустрија и његова институција учинити све да Србија по питању дуалног образовања постане најбољи пример у Европи.

Он је рекао да се Европа суочава с великим проблемом незапослености младих, а да земље које имају дуално образовање, тај проблем готово немају.

– Најбољи рецепт за сузбијање незапослености младих јесте комбинација обуке у предузећима и школама – поручио је Кристоф Лајтл.

Дуално образовање у Србији је, по његовим речима, у зачецима и дете које тек треба да расте, а у чему ће Аустрија помагати.

– Младима је неопходно да се пружи перспектива за будућност – нагласио је Лајтл.

По мишљењу саветника у Министарству приведе Душана Коруноског, млади треба да искористе ову Годину предузетништва и да се охрабре да почну сопствени бизнис.

– Ова генерација младих требало би да покаже више ентузијазма и одлучности него моја генерација – рекао је Коруноски. – Данас је друштво сазрело да препозна да предузетништво представља преузимање одговорности за иновативност и креативност, нешто што вуче друштво напред.

По последњим подацима, у Србији је 48,1 одсто младих, старости од 15 до 24 године, незапослено.

Љ. Малешевић

 

Караван омладинског предузетништва

Да би се млада генерација охрабрила да започне сопствени бизнис, Привредна комора Србије, у сарадњи с Министарством привреде, организацијом „Привредни форум младих” и Студентском конференцијом Универзитета Србије у Години предузетништва организује „Караван омладинског предузетништва”.

Он ће у првој фази, од 17. фебруара до 11. априла ове године, обићи регионалне и студентске центре Суботицу, Нови Сад, Крагујевац, Нови Пазар, Ниш, а у другој фази, од 15. маја до 19. септембра, и друге веће градове.   

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести