У трговини доминирале уљарице, без житарица

Жетва соје и сунцокрета је у пуном јеку, па је то основни разлог што су уљарице доминантна роба у структури трговања протекле недеље на Продуктној берзи у Новом Саду.

Прави куриозитет прошлонедељног трговања представља податак који до сада није забележен на новосадској берзи, јесте чињеница да се житарицама није уопште трговало. 

Промет од 473 тона робе је за 40,76 одсто мањи него претходне недеље. Финансијска вредност промета је износила 16.212.065 динара или за 3,75 одсто мање у односу на упоређујући податак из претходне недеље.

Непојављивање пшенице и кукуруза на тржишту и јесте и није изненађење, наводе на Продуктној берзи.

Наиме, са једне стране то јесте изненађење с обзиром на то да су то примарни пољопривредни производи са највећим робним потенцијалом и тржишним вишковима, али са друге стране суноврат цене кукуруруза и стабилно и поуздано тржиште пшенице без знакова могућих ценовних промена су потпуно пасивизирали и понуду и тражњу на ова два тржишта.

Кукуруз се великом брзином приближава цени која ће отворити позитивну ценовну калкулацију извозницима, за сада једином значајном сегменту на страни тражње за веће појављивање на тржишту.

Када се та ценовна тачка достигне и тржиште ће значајније да профункционише. Свакако да ће још значајнији фактор за покретање овог тржишта бити наступајућа берба.

Очекивања од новог рода нису на нивоу прошлогодишњих резултата, али и даље то ће свакако бити роба са највећим робним вишковима на нашем тржишту.

Соја новог рода и поред свих предвиђања или боље речено жеље неких купаца, ипак држи ниво релативно високе цене која је крајем недеље дошла до нивоа 40,00 динара за килограм (дин/кг) без ПДВ.

Просечна цена трговања у недељи за нама је износила 43,86 дин/кг (39,87 без ПДВ), што је за 1,13 одсто више у односу на претходну недељу.

Соје је посејано много, али је хектарски принос релативно мали, па се ова два фактора међусобно потиру, што значи да ћемо у сваком случају имати довољно велику понуду, али не толику да би значајније пала цена у односу на цену прошлогодишњег рода.

Из сектора уљарица трговано је значајније још и сунцокретовом сачмом са 33 одсто протеина, од сунцокрета овогодишњег рода.
Просечна цена ове робе протекле недеље је износила 28,73 дин/кг (23,94 без ПДВ).

Ово је прво трговање сунцокретовом сачмом новог рода, па нема ни упоређујућег податка који би говорио о ценовном тренду.

На берзанском тржишту протекле недеље реализована је купопродаја семенске пшенице, препаковане  од рода 2014. године и то по цени од 28,05 дин/кг.

Даљи пад недељног промета на Продуктној берзи, проурокован је потпуним одсуством кукуруза и пшенице из структуре укупног промета.

И док се на основу котираних понуда може рећи да је цена пшенице и даље релативно стабилна, на тржишту кукуруза ситуација је битно другачија. Потенцијални продавци су из дана у дан обарали цену чак до нивоа од 16,00 дин/кг, без ПДВ-а, али заинтересованих купаца није било.

Истовремено, интензивно се трговало сојом и сунцокретовом сачмом, те су и њихове закључене цене имале искључиви утицај на овонедељно кретање PRODEX-а.

И док је цена соје у благом порасту у односу на претходну недељу, за 0,30 дин/кг, дотле цена тридесеттројке бележи веома изражен пад. Ове недеље се сунцокретовом сачмом трговало и по 23,70 дин/кг, без ПДВ-а, што је за чак 6,50 дин/кг ниже него у претходном периоду.

Интензиван пад цене сунцокретове сачме оборио је овонедељну индексну вредност PRODEX-а.

Пад индексне вредности овог показатеља био би знатно израженији да су овонедељен понуђене цене и старог и новог кукуруза наишле на одговарајућу тражњу.

Овако, на данашњи дан PRODEX бележи индексну вредност од 210,06 поена, што је за 0,41 индексних поена ниже него прошлог петка.
(Танјуг)

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести