У Војводини за нова радна места 158 милиона динара

– Да би се позитивно утицало на отварање нових радних места и смањење стопе незапослености у Војводини и истовремено повећало улагање у људске ресурсе и промоцију социјалне инклузије,

урађен је и усвојен Покрајински акциони план запошљавања у Војводини за 2017. годину, којим је предвиђено да се за те намене определи 158.500.000 динара – рекао је на рашњој конференцији за новинаре потпредседник Покрајинске владе и покрајински секретар за привреду и туризам Иван Ђоковић. – Тим документом дефинишу се циљеви и приоритети политике запошљавања и утврђују програми и мере који ће се реализовати, чиме би се омогућило одрживо повећање запослености у Војводини.

По његовим речима, усвајањем и применом тог документа биће повећана квалификациона структура незапослених и усклађена с потражњом на тржишту рада, обезбеђена социјална инклузија јер се одређене категорије становништва мотивишу да се упусте у самосталне пословне подухвате, али и запошљавање код постојећих послодаваца.

– На тај начин позитивно ћемо утицати на спречавање миграције из мањих средина ка већим центрима у Србији, пре свега ка Београду и Новом Саду, али и на смањење одласка високообразоване и квалитетне радне снаге у иностранство – рекао је Ђоковић.

Он је истакао и да је у Војводини на крају прошле године, у односу на крај 2015, број незапослених смањен 8,4 одсто, чему су допринеле координисане мере Републичке и Покрајинске владе и локалних самоуправа.

– Покрајинским акционим планом за запошљавање у Војводини за ову  годину предвиђено је да се одговарајуће своте издвоје за четири програма.

За самозапошљавање планирано је да се издвоји 50.500.000 динара, а онима којима буде одобрено, биће обезбеђена субвенција од 182.000 до 456.000 динара. За запошљавање незапослених биће издвојено 60.078.379 динара, а субвенција која је намењена послодавцу по незапосленом износи од 183.000 до 202.000 динара. За јавне радове биће издвојено 15.000.000 динара. У том програму су и паре намењене суфинансирању запошљавања 86 младих и образованих људи без претходног радног искуства, које се спроводи заједно с „Нафтном индустријом Србије”, а за то ће бити одвојено 32.921.620 динара – казао је Ђоковић.

По његовим речима, приликом израде поменутог акционог плана водило се рачуна о томе да се стимулишу и они који се одлуче да се упусте у самостални пословни подухват, али и послодавци којима је потребна одређена и одговарајућа радна снага. Наиме, за мањи износ субвенције за самозапошљавање субвенционишу се порези и доприноси обрачунати на минималану зараду, док је виши износ обрачун две бруто просечне зараде за период уговорне обавезе, односно за 24 месеца. Разлика у износу субвенције за запошљавање незапослених је слична, указао је Ђоковић, јер се први односи на минималну зараду, а виши на просечну, чиме се даје подстицај послодавцима да запосленима исплаћују вишу зараду.

Д. Млађеновић

 

Ускоро расписивање јавних позива

Јавни позиви за спровођење програма и мера активне политике запошљавања у Војводини биће ускоро расписани, а биће прецизирани и услови за подношење захтева, потребна документација, приоритети и начин доношења одлука о додели субвенција.

– Формираћемо стручни тим који ће утврђивати квалитет поднетих захтева и вредновати их, а биће обављени и разговори с потенцијалним корисницима – рекао је Ђоковић.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести