Удовички: На списку за отказ или пензију 9.000 чиновника

Министарка државне управе и локалне самоуправе Кори Удовички изјавила је да би прва отпуштања у државној управи требало да крену већ од септембра, и истакла да би до краја године

требало да буде отпуштено 9.000 запослених који су вишак у државној управи.

Она је на обележавању десет година часописа „Квартални монитор” изјавила да се број запослених у државној управи константно смањује захваљујући природном одливу те да ће, да ако се децембар прошле године упореди с децембром ове, разлика у броју запослених у државној управи бити 20.000 људи мање.

Кори Удовички је рекла да је закон о начину одређивања максималног броја запослених у последњим круговима консултација и да би Влада требало да утврди његов предлог до краја месеца или „који дан ћемо да пробијемо”.

– Оног тренутка када тај закон буде усвојен, следи спровођење – рекла је министарка Удовички новинарима. – Максимуми ће бити одређени одмах после, и то на нивоу корисника јавних средстава. Даље сваки корисник јавних средстава мора да се прилагођава.

На питање да ли то значи да би већ од септембра могла кренути отпуштања, министарка је изјавила да би „требало да нека бар крену до тада” и да све зависи од тога колико су корисници спремни до септембра.

На питање да ли очекује да ће свих 9.000 бити отпуштено до краја ове године, она је одговорила „морало би да буде смањења”.

– Нису све то нужно отпуштања, има и природног одлива, важно је да дође до смањења – рекла је Кори Удовички. – Крајем прошле године било је много пензионисања. Немамо тачан број колико је људи отишло у тих неколико месеци, али процењујемо да је било око 7.000. То су све радна места која остају непопуњена, али је сада веома важно да тај закон подстакне реорганизацију.

Права велика реорганизација, како је навела, тек следи, и истакла да ће се с новим законом о максималном броју запослених сваки корисник јавних средстава наћи пред чињеницом да има одређени максималан број којег треба да се држи, али да у оквиру тог максимума треба и нека радна места да попуни и неке људе да премести.

Отпуштање вишкова у државној управи ће, како је министарка истакла, утицати и на оцену ММФ-а који је прихватио прву ревизију аранжмана са Србијом. За следећу ревизију ће, како је додала, бити веома важно како ће држава спроводити рационализацију броја запослених.

Д. У.

 

Отпуштања морају да почну

Председник Фискалног савета Павле Петровић изјавио је да плате и пензије још не могу да се врате на претходни ниво.

– То је једноставан рачун – смањење дефицита великим делом потиче од смањења плата и пензија – рекао је Петровић. – Када бисмо вратили плате и пензије, поништили бисмо смањење дефицита.

Он је напоменуо да се мора почети смањење броја запослених да би и наредне године биле остварене знатне уштеде у буyету.

Сматра да је добро што је Министарство државне управе идентификовало колико запослених је вишак, али да је рационализацију неопходно почети до краја године да би се и у 2016. години оствариле знатне уштеде у буџету.

– Било би добро да Влада прихвати ту процену од 9.000 људи и да министарства у својим ресорима направе план и да то почне да се спроводи у дело до краја године – напомиње Петровић.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести