Удовички: Рационализација хитан и краткорочни приоритет Владе Србије

Рационализација запослених у јавном сектору је хитан и краткорочан приоритет Владе Србије, којом лоцирамо предимензиониране функције и рационализујемо

број послова, што иначе мора постати предмет сталних настојања у јавном сектору, саопштено је данас из кабинета потпредседнице Владе Србије и министарке државне управе и локалне самоуправе Кори Удовички.

Поводом, како наводе, спекулација у јавности да одредбе тог закона доводе до принудног пензионисања по испуњавању услова за старосну пензију и нарушавања, нарочито процесе наставе, из кабинета Удовички наводе да закон има два циља.
Један је спречавање да се технолошким вишком прогласе запослени који испуњавају услов за пензију и тако им се исплате отпремнине, а други спречавање, односно смањење, отпуштања радника у случајевима када је могуће рационализацију реализовати пензионисањем и прерасподелом запослених.
"Пензионисање у случајевима када се организација посла не мења, па то упражњено место мора стога бити попуњено новозапосленима, не испуњава циљеве Закона", кажу у том министарству.

Наводе и да Закон јасно дефинише престанак радног односа због испуњења услова за старосну пензију и даје могућност споразумевања послодавца и запосленог о наставку радног односа и дужини његовог трајања у циљу обезбеђивања стручног и континуираног обављања неопходних функција организационог облика.

У саопштењу се наглашава да су те одредбе писане у циљу очувања процеса рада, истовремено проналазећи могућности за неопходне уштеде, као и одговорног понашања у јавном сектору.

(Танјуг)

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести