Уговор о Железари у априлу, напади равни издаји земље

Члан Надзорног одбора Железаре Смедерево Бојан Бојковић изјавио је данас да се у априлу може очекивати потписивање уговора са кинеским инвеститором о приватизацији те српске челичане

и оценио да су напади на ту фабрику уочи тако важног момента равни издаји земље.

"Ми смо пред потписивањем уговора који ће спасти не само Железару, већ и привреду Србије. Инвестиција је магнитуде од скоро милијарду долара и инвеститори са којима се преговара гледају све што иде у јавности, а сви који нападају Железару, преговоре, визију у тренутку пред потписивањем, по мени треба заиста да престану да раде то, јер је то равно издаји земље", истакао је Бојковић у изјави за Танјуг.

Бојковић је прецизирао да ће тендер за приватизацију Железаре Смедерево највероватније бити расписан 29. фебруара, да ће трајати око месец дана, да ће се након тога прегледати све понуде и сести са најбољим понуђачем, са којим ће се преговарати 15-20 дана.

"Потписивање уговора се може очекивати пре краја априла месеца, односно од половине до краја месеца. Имајући на уму како преговори теку са потенцијалним инвеститорима, ја сам апсолутно уверен да ће до тог потписивања доћи и до решења питања Железаре", истакао је Бојковић, који је и члан Радне групе за преговоре са стратешким партнером.

Бојковић је напоменуо да је још пре две и по године тадашњи први потпредседник владе Александар Вучић оформио тим на челу са њим, који је ушао у девастирану Жележару, празних магацина, без производње, угашених пећи, без икакве будућности.

"Подршка током две године тадашњег првог потпредседника, а данашњег премијера, је била толика да су чак и два министра која су била у влади отишла из владе, с обзиром колику је подршку давао Железари Смедедрево, имајући визију, а то је визија боље Железаре и боље Србије", напоменуо је Бојковић и додао да је као аполитична личност и професионалац који је дуго радио у иностранству дошао да помогне и видео ту визију и да је тај циљ остварив.

Железара, према његовим речима, запошљава 5.000 људи и индиректно 18.000 људи, са потенцијалом да то покрене читаву привреду.

"Радници Железаре имају будућност, нису је имали пре две и по године, када нису имали шта да раде, иако су високо обучени и мотивисани. Садашњи премијер им је дао визију, циљ и будућност и за отпирлике месец-два ће бити кулминација са коначном приватизацијом Железаре", поручио је Бојковић.

Све се то, како је напоменуо, дешава у индустријског грани у којој се железаре по целој Европи гасе - само у задњих месец и по дана су угашене две велике железаре, једна у Великој Британији, друга у Шпанији, али и у моменту када је цена челика у задњих годину дана пала више него у задњих 25 година.

"У таквој тржишној утакмици и амбијенту да ви успете да приватизујете Железару и привучете толико велику и огромну инвестицију се мери само са нечим што потврђује један огроман даноноћни рад и велику енергију која је употребљена да се за целу привреду Србије нађе решење", истакао је Бојковић.

Смедеревска железара је под именом Сартид продата 2003. америчком Ју-Ес стилу за 23 милиона долара и до почетка 2012. је била велики извозник и обухватала до 13 одсто укупног извоза Србије.

Влада Србије је у јануару 2012. године откупила Железару Смедерево од америчког Ју-Ес-Стила за симболичан један долар.

Први тендер за продају Железаре расписан је априла 2012. године, а други у децембру 2014. и након неуспешних преговора са америчким Есмарком на тендеру за управљање Железаром је победио ХПК Инжењеринг, који је у априлу 2015. преузео управљање српском челичаном на челу са Петером Камарашом и Џоном Гудишем.

Премијер Вучић раније је изјавио да би, уколико договор са кинеском ХБИС групом буде закључен у мају, раст БДП-а Србије у 2016. могао захваљујући томе да буде чак 2,5 одсто, а у 2017. више од четири одсто.
(Танјуг)
 

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести