Уговорена набавка 27 руских возова

Железнице Србије и Руске железнице потписале су уговоре о ремонту три деонице на Коридору 10 и набавци 27 нових дизел моторних возова у вредности од 148,7 милиона евра,

 а директор Дирекције за превоз српских железница Негослав Теофиловић је данас најавио да ће први воз стићу крајем 2015, а остали до краја 2016.

Уговор је потписан јуче, у присуству председника Русије и Србије Владимира Путина и Томислава Николића, а вредност набавке износи 100 милиона долара и финансираће се руским кредитом за српске железнице, чија је укупна вредност 800 милиона долара.

Тефиловић је рекао Танјугу да су преговори о набавци руских дизел-мотрних возова трајали јако дуго, чак од јануару прошле године све до пре неки дан.Спске жезнице ће за 100 милиона долара купити 27 возова произведених у руској компанији "Метровагонмаш" и добити резервне делове, чија је вредности око 2,6 милиона долара, рекао је Теофиловић.

"Тај уговор је јако битан и за железницу и за народ Србије, јер ће руским возовима путовати много удобније - то су савремени возови са климом, грејањем, тоалетима... и имају 70 одсто опреме из ЕУ која се свуда користи", нагласио је Теофиловић.Према његовим речима, Железнице Србије намеравају да те возове укључе у саобраћај на неелектрифицираним пругама у Србији и појачају постојеће релације, али и да их користе на новим.

"Очекујемо да ће крајем наредне године доћи прва два воза, а након тога ћемо сваког месеца добијати још по два воза. Надам се да ћемо до тада успети да подигнемо степен брзине на одређеним релацијама како би што више путника прешло са аутобуса на воз", нагласио је Теофиловић.

Он је подсетио да су српске железнице пре неколико година набавиле 12 истих таквих руских возова, што је финансирано кредитом железничке банке Еврофиме и да су се ти возови одлично показали."Што се тиче постојећих 12 руских возова, они су пуни путника, једино имамо проблем што локалне самоуправе (Крушевац, Краљево, Вршац...) траже да се повећа број тих воза, али ми тренутно нисмо у могућности", навео је Теофиловић.

Он је казао да ће Железнице Србије тек размотрити на којим ће новим релацијама увести руске возове, али да ће се сигурно користити на релацији Пожаревац - Зајечар.Воз је дводелан и има 120 места за седење и 126 за стајање, а може да се креће брзином од 120 км на сат. Опремљен је најсавременијом опремом, а главне компоненте произвели су најпознатији европски произвођачи, према међународним стандардима.

Теофиловић је потписао уговор са генералним директором компаније руских железница "РЖД Интернационал" Сергејом Павловом, у оквиру посете Путина Србији и свечаног обележавања 70 година од ослобођења Београда у Дугом светском рату и 100 година од почетка Првог светског рата.
 

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести