Упумпавање евра можда ојача и посрнули динар

Привреду Старог континента већ подуже мучи дефлација. Тражња је слаба, а подстицај који би подстрекнуо тражњу и покренуо раст је неопходан. Помоћ стиже од Европске централне банке.

Од марта ове године па до септембра следеће она ће упумпати 1.100 милијарди евра. Најзначајнији пословни партнери српске привреде су земље Европске уније, односно еврозоне, тако да би „убризгавање“ посредно могло и нама помоћи: могла би се повећати тражња за нашом робом, а уз то би и динар могао, ако не ојачати, бар престати да слаби.

Стручњак с Новосадског универзитета др Синиша Остојић каже да додавањем новца Европска централна банка жели да подстакне инфлацију и тражњу. Они ће новац убацити на два начина: куповином државних обвезница и куповином акција компанија. Раст новчане масе требало би да посредно подстакне инфлацију, а одатле па до повећања тражње само је корак. Када се већ троши, купује се и страна и домаћа роба.

– Поменути потези Европске централне банке неће утицати директно на српску привреду, али индиректно свакако хоће – каже Остојић. – Најбољи клијенти наших компанија су баш у веома развијеним земљама Уније. Извесно је да ће пораст тражње код њих утицати на то да се више робе увози и ван граница ЕУ. Е, то је баш шанса за наше извознике, који имају шта да траже на том тржишту.

Процене које су валидне међународне финансијске институције давале о кретањима у српској привреди ове године биле су све само не оптимистичке. Углавном су нам прогнозирали рецесију, а нешто више оптимизма унео је директор Европске банке за обнову и развој Матео Падроне. Он сматра да Србија може забележити благи раст или бар да постави добре основе за раст и развој у наредним годинама. ЕБРД је заинтересован да учествује у приватизацији код нас а интересује их, рецимо, „Дунав осигурање“. Нешто од поменутих пара би посредно могло стићи до њих и њихових клијената, а преко њих и до нас.

Познати стручњак Бечког института Владимир Глигоров сматра да би већа улагања, посебно ако се остваре најављене приватизације, могла утицати на већи прилив европског новца код нас. Могла би утицати и на стабилност домаће валуте.Динару би ињекција за јачање и те како добродошла. Од почетка прошле године па до сада наша валута је у односу на евро изгубила готово десет динара: са 114,64 за један евро дошла је на 123,55. То сматрају и други стручњаци.

Д. Вујошевић                                                                                                                                                                                                                                                                                         

Коме јачање годи?

А имамо ли ми уопште користи од јачања домаће валуте?
То пре свега одговара свим привредницима, али и грађанима који  враћају индексиране зајмове. Што се тиче привреде, ту је ситуација другачија. Што је валута јача, то су њени производи и услуге на светском тржишту скупљи. За робу широке потрошње то обавезно значи мању конкурентност. Економста Милојко Арсић сматра да  би у случају да дође до превеликог јачања домаћег курса НБС то требало да спречи јер то није добро за српску економију.

 

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести