Увести електронске грађевинске дозволе

Влада Србије требало би што пре да приступи увођењу централизованог система издавања грађевинских дозвола електронским путем да би значајно убрзала тај процес и елиминисала простор који је у садашњој процедури

 веома изложен корупцији. Модел, по којем би требало радити, већ више од године успешно примењује Македонија (преузет од Сингапура) и та држава издавање грађевинских дозвола скратила је на највише 85 дана.

– С обзиром на то да је реч о земљама с истим правним наслеђем, не постоји озбиљнија препрека да тај успешан пример развоја е-управе буде пренет и у Србију – каже члан Извршног одбора НАЛЕД-а и градоначелник Сремске Митровице Бранислав Недимовић. – Македонске власти више не дозвољавају предају докумената у папирној форми, а праћење предмета потпуно је онемогућило постојање тзв. уских грла и драстично пробијање рокова за поступање по захтевима.

Наши суседи почели су реформу од грађевинског земљишта, формирањем портала е-аукције. То је једини начин на који се може доћи до закупа или куповине државних парцела. Влада Македоније одређује цену, а заинтересовани инвеститори „појављују“ се на порталу у заказано време и учествују у аукцији. Након е-аукција, уследило је формирање система за електронске грађевинске дозволе, а у току је развој електронског урбанистичког и просторног планирања.

Систем е-дозвола подразумева да овлашћени пројектант на посебном порталу подноси захтев и документацију за грађевинску дозволу, искључиво у електронској форми. Архивар у општини добија имејл обавештење да је поднет захтев, заводи га и прослеђује ресорном начелнику, а овај свом запосленом који комуницира с јавним предузећима ради добијања неопходних сагласности.

Сви у том систему електронски потписују документе, који имају и тзв. временски печат. Сваки покушај измене уништава потпис и жиг. Такође, подносилац захтева у сваком тренутку може видети код ког је службеника захтев и шта се с њим догађа. Додатно је процес убрзала имплементација принципа „ћутање администрације“. Уколико било ко у ланцу државних органа не одговори у року, систем рачуна као да је дато одобрење и захтев иде на даље решавање, а у случају да јавна предузећа не одговоре на време, обавезна су да о свом трошку прикључе објекат на мрежу.

Такав начин рада омогућио је издавање грађевинских дозвола у Македонији за 15 до 85 дана. Данас та земља има боље планске документе од Србије и потпуно дигитализован Катастар, а могућност појаве корупције готово је елиминисана.

Д. У.
 

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести