Увозимо товљенике и шкарт-месо

Откупна цена товљеника – 130 динара килограм живе ваге – поново не подмирује производне трошкове. Ових дана порасла је и понуда јер пет-шест кланица увози товљенике из Хрватске и

Мађарске, иако је Влада увела прелевмане. То је поново знак за узбуну у том делу сточарства у Србији.

По подацима до којих је дошао „АгроСервис”, увозници свиња дужни су да плате прелевмане десет динара по килограму живе ваге, али у државној администрацији нема ни потврда ни демантија да се та мера и примењује.

Недељно се у Србију увезе од 4.000-5.000 товљеника и стотине тона разног јефтиног меса четврте класе, као и смрзнутог меса. То месо, као и оно других врста нижег квалитета годишње замени куповину 200.000 товљеника у Србији, кажу стручњаци.

Пре девет месеци, након разних анализа и истраживања, група „Агроегзит” из Новог Сада дала је предлог да се хитно промени Правилник о квалитету меса и месних прерађевина, као и да се забрани увоз меса које у ЕУ не користе ни за храну за кућне љубимце. Тај посао, како сазнајемо, биће завршен ускоро па предстоји озбиљна контрола примене, на чему је инсистирала Унија пољопривредника из Сремске Митровице. Унија је дошла до података да се месо у земљу увози без контроле и да још нико за то није одговарао.

Цена товљеника, посебно у Мачви и Срему, поново је створила незадовољство, као и аграрна политика, која се огледа и у неисплаћеним премијама за тов и биљну производњу, што је настало због Закона о подстицајима, па је смањен износ за газдинства.

У Влади припремају одлуку о откупу меркантилног кукуруза за потребе Државних робних резерви, и то свега 30.000 тона, иако се пре месец дана помињала количина од око 200.000 тона, за коју у државној каси нема пара. Министарство пољопривреде је последњу кризу у свињарству ублажило интервентним откупом, уз трошење новца намењеног за подстицаје у тову па сада за ту обавезу Управа за аграрна плаћања нема новац.

Због свега што се дешава, домаћи фармери траже забрану увоза меса најнижих категорија, повећање прелевмана на 40 динара по килограму, као и примену те заштите.

Е. Дн.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести