Враћа се порез за пелене, креветиће...

Од 2. па до 16. фебруара тече нови ток за враћање пореза на додату вредност на беби-опрему. Родитељи, стратељи и усвојитељи чија деца или она о којој брину, нису старија од две године,

 могу добити назад новац од пореза на додату вредност. Међутим, и када испуне све услове, начекаће се јер враћање новца за прошлу туру, која је била у јулу прошле године, касни, па сви нису добили што им припада.

Иначе, треба рећи да је основни услов да сви који могу тражити враћање пореза буду држављани Србије и да на њеној терторији имају пријављено пребивалиште или боравиште. Наравно, не могу сви тражити повраћај новца јер је битно имовинско стање родитеља или стараоца, односно услов је да су им месечна примања мања од 80.000 динара те да имовина коју поседују не прелази 23,4 милиона динара.

Укупан износ пореза који се може добити назад у дететовој првој години је 40.880 динара а у другој 30.660. Укупно једна беба може „повратити“ 71.340 динара.
Сви који могу остварити то право треба да поднесу писмени захтев. То значи да треба да попуне образац РФНБ и уз њега приложе списак рачуна и фотокопије исечака фискалних рачуна. Образац с пропратном документацијом подноси се јединици Пореске управе у којој је боравиште или пребивалиште родитеља, старатеља или усвојитеља.

Порез се може добити назад за млеко и кашице намењене бебама, пелене, креветац, колица, столицу за храњење те за ауто-седишта, беби-козметику и пелене. У обзир се узимају само фискални рачуни издати у Србији, док се за опрему куљену у иностранству новац не може добити назад. У Србији је поменута опрема опрезована по стопи од 20 одсто.

Родитељи и остали који имају право да поднесу захтев, након 16. фебруара треба да се наоружају стрпљењем. Наиме, приличан број оних који су захтев поднели почетком јула нису још добили решења, а ни новац. Истина, било је случајева да родитељи добију новац који им припада по том основу, али не и решње, али и супротних примера. Ипак, за родитеље је најбитније да предају све потребне папире, новац ће једном стићи. Очигледно, тешкоћа око пуњења државне касе осећају и најмлађи, а валидног објашњења зашто се касни и одуговлачи нема. Родитељи би решење требало да добију 15 дана од подношења захтева, а новац 30 дана од тог рока. Значи, 45 дана је упупан рок за враћање пореза.

Д. В. 
 

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести