Враћена имовина вредна милијарду евра

Враћање, након Другог светског рата отете имовине, не иде ни брзо ни ефикасно, али ипак некако се правда исправља.Грађанима је у процесу реституције враћена

 имовина вредна око милијарду евра, а процес натуралне реституције би требало да буде завршен до краја ове године.До сада је  близу пет хиљада породица  добиле назад своје објекте, уз 1.700 хектара грађевинског земљишта и скоро 10.000 хектара пољопривредног и шумског земљишта.

Следећа фаза је процес обештећења за ону имовину која није могла да се врати у изворном облику.Директор Агенције за реституцију Страхиња Секулић каже да би 2018. требало да почне исплата обештећења у форми обвезница на 12 година.„Ради се на измени закона, ево трећи пут, наша идеја је била да смањимо износ обештећења, али да повећамо обим натуарлне реституције. То је и за државу и за грађане најбоље, јер новац је највреднија роба и држава га у суштини нема”, каже Секулић.

Процене говоре да је вредност одузете имовине око 40 милијарди евра, а за сада су у реституцији најбоље прошле цркве и верске заједнице којима је враћено укупно око 45 одсто површине тражених објеката и око 65 одсто земљишта, пољопривредног, грађевинског и шумског. Миле Антић из Мреже за реституцију истиче да је и за државу најјефтиније да шо више имовине врати у натури.

„Отпори реституцији постоје, нарочито када су велики објекти у питању, иако су они мали, иако су то некад биле породичне куће, они се данас третирају великим зато сто су одређене и криминалне структуре, али и политичке структуре, заинтересоване за одређене објекте, тако да у Београду имамо велики број примера где се реституција кочи”, каже Антић.Данас је мало наследника и све су старији.

Е. Дн.
 

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести