Вратити 80.000 хектара отете дедовине

Мрежа за реституцију затражила је од Владе Србије да убрза доношење измена Закона о реституцији, што би омогућило да се убрзано враћа одузето пољопривредно земљиште,

а тамо где то није могуће, да им се надокнади враћањем одговарајаућих парцела на другим локацијама.

На конференцији за новинаре Мреже за реституцију речено је да првобитни власници у реституцији потражују нешто више од 80.000 хектара пољопривредног земљишта.

Представник Мреже Србољуб Глишић је подсетио на то да је пољопривредно земљиште одузимано после Другог светског рата, а његова насилна продаја почела је 1953. годин, па је чак било случајева да је имовина продавана њеним правим власницима.

Координатор Мреже за реституцију Миле Антић рекао је да је масовнији процес реституције могућ и користан за државу и да представља приоритетни јавни интерес, али се томе противе деценијама стварани монополи организованих криминалних и партијских структура.

Представници Мреже су подсетили на једну од ранијих изјава министарке пољопривреде Снежане Богосављевић Бошковић да је више од половине државног обрадивог земљишта неиздато, али је зато увелико обрађено, тако да неко на штету државе и слободне конкуренције на тржишту убира приходе само за себе.

По оцени те асоцијације, једино кроз реституцију пред Агенцијом за реституцију, тајкунске и криминалне структуре могу брзо и ефикасно бити лишене могућности узурпације и пљачке државне својине.

Р. Д.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести