Вучић: Индустријски парк по угледу на кинески

Премијер Александар Вучић најавио је данас да ће у наредних шест месеци бити урађена студија изводљивости за изградњу индустријског парка у Београду, по угледу на кинески

Индустријски парк у Суџоу, као и могућност сарадње кинеске фабрике аутобуса Хајгер и српског Икарбуса.
Вучић, који је вишедневну посету Кини почео обиласком Индустријског парка и фабрике аутобуса Хајгер, рекао је да Србија може много да научи од Кине о урбаном планирању, економском развоју и јавној администрацији, те да може да буде мотор развоја целе источне Европе.
Премијер је рекао да је Индустријски парк у Суџоу најуспешнији у Кини, да има бруто домаћи производ пет пута већи од Србије и да наша земља може да преузме тај начин организације.

"Уз помоћ амбасадора Кине Ли Манћанга дошли смо до кинеске компаније и већ завршавамо разговоре. Они ће у наредних шест месеци да ураде студију изводиљивости за мањи, али по истом принципу прављен индустријски парк у околини моста Михаило Пупин, који сам отворио са премијером Кине", рекао је Вучић.

То може да буде, истакао је, изванредан замајац за Србију. 
Вучић је, говорећи о могућој продукцијској сарадњи Икарбуса и Хајгера, рекао да те две фирме већ разговарају и да верује да ће Србија у новом индустријском парку, заједно са Сименсом, моћи да испоручује такве електричне аутобусе на домаћа, али и страна тржишта.
Премијер каже да најновији електрични аутобуси које кинеска фирма производи троше 500 до 600 динара на сто пређених километара.
 Вучић је рекао да Србија може много да научи од Кине, о  урбаном планирању, економском развоју и јавној администрацији, те да може да буде мотор развоја целе источне Европе.

Он додаје да ће кинеске компаније градити индустријски парк, те да ће после тога и друге фирме из те земље доћи у Србију, производити и привлачити нове инвестиције.
"Гледаћемо да препишемо све оно добро што смо видели у Кини", рекао је Вучић, истичући да су Кинези давали веома повољне услове инвеститорима.
Прецизирајући да је само у првих девет месеци ове године број туриста из Кине порастао за 67 одсто у односу на прошлу годину, премијер је рекао да Србија жели да привуче што више туриста из те земље.

"То је испод два одсто укупног броја туриста у Србији, а ми хоћемо да подигнемо на пет одсто већ у наредним година, а да онда идемо и на десет одсто", рекао је Вучић.
На питање новинара да прокоментарише поједина питања која се тичу унутрашње политике Србије, Вучић је рекао да је његов посао да води рачуна о интересима Србије, а не о партикуларним или партијским, политичким интересима.
Он је тако рекао да ће се о унутрашњим политичким питањима говорити у понедељак, кад ће се, како је рекао, обратити народу.

(Танјуг)

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести