Вучић: Када људи раде, више брину о будућности

Председник Владе Србије Александар Вучић поручио је данас да је важно да људи раде,

јер тада мање брину о другим стварима, а више о будућности.
Вучић је на полагању камена темељца за фабрику текстила у Драганићима код Рашке, говорећи о инвестицији вредној девет милиона евра, за коју је новац поклонио Калиф бин Зајед ал Нахјан, рекао да се фабрика гради по истом принципу као и у Смедереву, где, како је подсетио, тренутно ради 1.200 људи, а требало би ускоро око 2.000.

“Видећете, ова фабрика ће бити као апотека, односно као бомбона. Биће ангажоване српске фирме на њеној изградњи и зарађивати новац, а инвеститор из Уједињених Арапских Емирата ће надгледати“, рекао је Вучић.
Он је додао да ће грађани Рашке видети нешто на шта нико није навикао у Србији.
“Навикавајте се. Не кажем да ћете да живите као бубрег у лоју и нисам од тих лажова, али ћете полако, али сигурно, захваљујући вашој вери, вашем раду, вашем стрпљењу и трпељивости, вашем поверењу, полако али сигурно живети боље ивидећте много више добре будућности за вашу децу него што сте је до јуче виделио”, поручио је Вучић.

Премијер је додао да му је у разговору са арапским инвеститорима затражено да предложи две локације за изградњу фабрике и да је он рекао да то буду Рашка или Нови Пазар.
“Ово јесте мало место, али је од посебног значаја за Србију. То је седиште српске државности. Последњих неколико деценија није било већих инвестиција”, подсетио је Вучић.

Вучић је најавио и да ће до 2018. бити изграђен ски-центар на Голиији и да ће тиме Србија добити прелепи туристички центар за домаће и стране туристе.
Амбасадор  УАЕ у Србији Џума Рашид Сејф Зајед Ал Дахери поручио је да је изградња фабрике показатељ добрих односа две државе, али и личног, пријатељског односа шеика Калифа бин Заједа ал Нахјана и премијера Вучића.
“Верујем да ће овај пројекат допринети привредном развоју овог краја и отварању нових радних места”, рекао је ал Дахери.
Он је додао да је захвалан премијеру и Влади Србије што су изабрали Рашку за улагање, јер то, како је констатовао, показује да Вучић и влада брину о сваком крају своје земље и свим грађанима.

Председник Општине Рашка Игњат Ракитић рекао је да је полагање камена темељца историјски моменат за ту општину, али и тај крај Србије.
Цитирајући изреку “шта год радили, деца вам се рађала”, Ракитић је рекао “да би се деца рађала у том крају, неопходни су такви пројекти”.
“Годинама уназад боримо се са одласком људи из Рашке, а највећи проблем су радна места. Отварањем фабрике имаћемо 400 нових радних места за наше суграђане”, рекао је Ракитић.

Он је подсетио да текстилна индустрија има богату традицију у Рашки и да тај пројекат води цео регион у правцу привредног развоја.
Директор Републичке дирекције за имовину Србије Јован Воркапић је истакао да је сарадњом те дирекције и Општине Рашка Србија стекла у својину десет хектара земљишта на којој ће бити изграђена фабрика.
“У питању је донација и ниједан динар из државног буџета неће ићи за овај пројекат. У својину смо, као Република Србија, добили нешто, а да за то нисмо дали ни динар”, рекао је Воркапић.

Пемијер Вучић, амбасадор ал Дахери и председник Општине Ракитић положили су камен темељац за изградњу објекта површине 11.500 квадратних метара, на којој ће фабрика бити површине 6.200 квадратних метара, укупне вредности девет милиона евра.
Фабрика је пројектована за око 400 радника, а имаће и складишни простор, административни и технички блок.

Објекат је пројектован по највишим европским стандардима уз поштовање принципа енергетске ефикасности и коришћење обновљивих извора енергије.
Рашка је некада била као текстилни центар Србије. Највећа фабрика Пролетер отворена је 1948. и у њој је радило више од 1.000 људи. Деведесетих година прошлог века је, као и већина фабрика у Србији, пропала, а данас у њој ради око 80 људи.
Последњих 30-40 година Рашка није имала већих инвестиција, осим малих погона.

(Танјуг)

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести