Вучић: Почетак градње аутопута Ниш-Приштина крајем 2016.

Премијер Србије Александар Вучић поручио је данас да Србија већ крајем 2016. године може да почне радове на изградњи деонице од 77 километара аутопута Ниш-Приштина

и истакао важност сарадње европских институција са владама региона у циљу што бржег почетка извођења радова.
Овај пројекат је важан за цео регион, јер ће убрзати проток робе и људи, појачати трговинску размену и повећати број туриста, рекао је Вучић на састанку посвећеном пројекту аутопута Ниш - Приштина, саопштила је владина Канцеларија за сарадњу са медијима.

Састанку, који је организовало аустријско Министарство спољних и европских послова, присуствовали су и премијер Албаније Еди Рама, председник ЕБРД-а Сума Чакрабарти, европски комесар за суседску политику и преговоре о проширењу Јоханес Хан, министар спољних послова Аустрије Себастијан Курц, Иса Мустафа и други представници Приштине.

Премијер Албаније је рекао да је неопходно да Европа подржи земље Западног Балкана конкретним пројектима.
У супротном, и легитимитет и оптимизам, који тренутно владају у земљама региона, вратиће се као бумеранг, ако се предуго буде чекало на европску подршку, рекао је Рама.

Председник ЕБРД-а је нагласио да је потребно обезбедити слободан проток робе на овом путу како би пројекат био исплатив.
Чакрабарти је предложио састанак представника земаља укључених у пројекат са представницима ЕБРД-а и Европске уније, на којем би били дефинисани начини финансирања који неће оптеретити јавни дуг земаља носилаца пројекта.

(Танјуг)

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести