Вучић у Бродоградилишту Вахали у С. Митровици

Премијер Александар Вучић обишао је данас Бродоградилиште Вахали у Сремској Митровици и присуствовао свечаном "крштењу" речног путничког крузера, вредног 20 милиона евра.

Брод "MPS Thomas Hardy", у власништву швајцарске компаније "Scylla AG", дугачак је 135 метара, широк 11,45 метара, а тежак 1.100 тона.

Овај путнички крузер може да прими 172 путника у 76 кабина и 10 апартмана.

Компанија "Вахали", која у сектору бродоградње непрекидно ради скоро 90 година, 2005. године је потписало уговор о сарадњи са власником београдског бродоградилишта, кад је "Вахали" почео његову велику обнову и опремио га најсавременијом механизацијом и алатима у вредности од 2,5 милиона евра.

Од 2006. до 2016. године, "Вахали" је саградио трупове за више од 50 пловних багера, три танкера, три речна контејнерска брода, један поморски контејнерски брод и више од 25 речних путничких бродова.

Бродоградилиште "Вахали" у Засавици код Сремске Митровице основано је 2013. године и представља највеће и најважније бродоградилиште те компаније у региону.

Поред изградње нових бродова, бродоградилиште обавља и све врсте ремонта у сектору бродоградње.

Купац крузера из Сремске Митровице "MPS Thomas Hardy", швајцарска компанија "Scylla AG", више од 30 година је оператер луксузних крстарења европским рекама.

Вахали је до ове године за швајцарску компанију изградио више од 13 бродова те врсте.

Компанија Вахали основана је 1923. године у Холандији, у близини Арнхема на реци Вал, по којој је и добила име, а "бродоградилишну породицу" тренутно чини око 350 запослених у Србији и Холандији.

Како истиче компанија Вахали, од како је преместила своју производњу из Београда у Засавицу, постала је важан члан локалне заједнице са бројним донацијама и другим врстама подршке локалним установама, спортским клубовима, школама...

Та компанија учествује и у државном пројекту дуалног образовања, обезбеђујући практичну обуку средњим техничким школама у региону и сарадњу са Машинским факултетом у Београду, како би се омогућила стручна пракса студентима поморске архитектуре и бродоградње.

Вахали је у поступку оснивања сопственог центра за обуку бродоградитеља у Мачванској Митровици, а недавно је основао и "Фондацију Засавица", чији је циљ да младим људима у Србији обезбеди школарину и стипендије, као и помоћ и подршку својим запосленима и њиховим породицама у различитим случајевима.

(Танјуг)

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести