Вучић: Ви "издржавате" државу, она ће вам помоћи

Премијер Александар Вучић изјавио је данас да ће Србија имати сјајну будућност кад мала и средња предузећа буду носила 50 одсто БДП,

истакавши да је велики успех што данас она креирају 30 одсто нашег БДП, те да она издржавају државу.

"Ви сте носиоци прогреса и није важан ваш политички став, ви носите напредак овој земљи. Вас 770.000 важан је и велики замајац за ову земљу. Вама желим много успеха и да јаче делујете на нас, да боље утичемо на промену свести да приватни бизнис мора да се цени", рекао је Вучић на додели плакета најбољим носиоцима електронског сертификата "Екселент СМЕ".

Према његовим речима, тек кад мала и средња предузећа буду носила 50 одсто БДП, знаћемо да више не зависимо од гиганата из прошлости и садашњости, већ од много људи који брину, раде, посвећени су и одговорни.

"То су људи који могу да донесу бољу будућност за нашу земљу", рекао је Вучић.

Говорећи о томе шта држава треба да учини за мала и средња предузећа, премијер  је навео да је неопходно направити још бољи пословни амбијент, те да се увек могу применити добра решења која постоје у пракси развијених земаља.

Он је рекао да ће држава и убудуће да помаже мала и средња предузећа повољним кредитима и субвенцијама, јер они издржавају државу, доприносе мењању свести и томе да не живимо у самоуправљању већ морамо сами да креирамо своју будућност.

Подсетивши да је ово година предузетништва, Вучић је навео да је држава издвојила више новца за оне који тек улазе у бизнис, да је за стартапове определила 50 одсто бесповратне помоћи.

"Наравно да неће сто одсто од тих стартапова уродити плодом, али било који је успех", рекао је Вучић.

Премијер је рекао да је преко Националлне службе за запошљавање запослено 3.802 корисника, реализовано више од 300 захтева малих и средњих предузећа и додељена  значајна средства.

Вучић је предузетницима поручио да су носиоци прогреса у Србији.

Он је навео да су за промене на боље у тој области већ донете, али да ће и онај ко буде после избора у влади морати да доноси још храбрије одлуке.
(Танјуг)

Награђени најбољи носиоци електронског сертификата Excelle
Привредна комора Србије, у сарадњи са компанијом Кофас (COFACE) и стратешким партнерима, наградила је најбоље носиоце електронског сертификата Excellent SME у 2015. години.

У прошлој години најбоље резултате, према оцени ПКС, Кофаса, Акса осигурања, Ер Србије и Сименса, остварили су Крибоне из Чачка, Принц леатхер из Пожеге, Сигма из Куле, Метадата из Београда, Млекара Моравица из Ариља, Кон-транс из Београда, Био шпајз из Београда, Excelsior из Београда, Резерват Увац из Увца, Општа болница Bel medic из Београда, Студио Берар из Новог Сада, Дубес из Београда и В-Тац из Београда.

Свечаности поводом доделе признања присуствовао је и премијер Вучић, који је истакао да ће Србија имати сјајну будућност кад мала и средња предузећа буду носила 50 одсто БДП, истакавши да је велики успех што данас она креирају 30 одсто нашег БДП, те да она издржавају државу.

"Тек кад мала и средња предузећа буду носила 50 одсто БДП, знаћемо да више не зависимо од гиганата из прошлости и садашњости, већ од много људи којибрину, раде, посвећени су и одговорни. То су људи који могу да донесу бољу будућност за нашу земљу", рекао је Вучић.

Говорећи о томе шта држава треба да учини за мала и средња предузећа, Вучић је навео да је неопходно направити још бољи пословни амбијент, те да се увек могу применити добра решења која постоје у пракси развијених земаља.

Он је рекао да ће држава и убудуће да помаже мала и средња предузећа повољним кредитима и субвенцијама, јер они издржавају државу,  доприносе мењању свести и томе да не живимо у самоуправљању већ морамо сами да креирамо своју будућност.

Подсетивши да је ово година предузетништва, Вучић је навео да је држава издвојила више новца за оне који тек улазе у бизнис, да је за стартапове определила 50 одсто бесповратне помоћи.

Председник Привредне коморе Србије Марко Чадеж указао је на чињеницу да, када данас видимо успешан бизнис обично заборављамо да је неко, у једном тренутку, донео веома храбру одлуку да започне нови посао.

У вези с тим, Чадеж је истакао да се, у стварању новог пословног окружења у Србији, Привредне коморе Србије руководила принципом да не можете радити данашњи посао јучерашњим методама јучерашњим у бизнису сутрашњице.

Према његовим речима у ПКС српски предузетници могу да нађу помоћ када је реч о правним питањима, односу са Владом Србије, пласману на нова тржишта…

“Овде на располагању имате и наша представништва у иностранству, али и 117 представништва Привредне коморе Аустрије. ПКС никада више не сме бити организација довољна сама себи, а на грбачи оних који праве посао. Нова комора је ту да помогне да ваше идеје постану стварност”, поручио је Чадеж.

Директор светског лидера у осигуравању потраживања Кофас Србија (COFACE) Ђорђе Живановић истакао је да та компанија ради на стварању бољег пословног амбијента у Србији, да помаже малим и средњим предузећима у свим фазама развоја, и да наша земља, као кандидат за чланство у Европској унији представља веома важно, стратешко тржиште за то предузеће.

“Услугама које пружамо, попут анализе финансијских извештаја, желимо да пошаљемо снажну поруку српским компанијама да могу сигурно да послују”, рекао је Живановић.

Како је нагласио информација је моћ, али још је моћније знати како је употребити.

“Заједно то можемо и ви, носиоци Еџцелленце СМЕ сертификата, примерс сте да је ова земља, земља успешних и пословних људи”, рекао је Живановић.

Генерални директор Сименс Београд Удо Ајхлингер честитао је носиоцима електронског сертификата на успешном пословању и поручио да је та компаније веома посвећена даљем успеху и развоју у Србији.

Он је охрбрио представнике малих и средњих предузећа да подигну ниво квалитета својих производа, да повећају производњу и тиме омогуће отварање нових радних места.

Директор Глобалне продаје Ер Србија Ђорђе Вукотић истакао је да мала и средња предузећа представљају најдинамичнији и најагилнији део српске привреде који подстићу будући развој Србије.

Према његовим речима Ер Србија је препознала да кроз пројекат електронског сертификата та компанија може да помогне развој малих и средњих предузећа у Србији и уручио четири ваучера за лет између Београда и Њујорка најбољим предузећима.

“Уверени смо да ће ова ваздушна веза остварити пословне, туристичке, културне везе између Србије и САД, што ће допринети развоју малих и средњих предузећа у Србији, али, имајући у виду да је то једини директан лет према САД на простору некадашње Југославије, да ће се ефекти те линије осетити у ширем региону”, рекао је Вукотић.

Почетком 2016. сертификат Ецелленце СМЕ носи 617 малих и средњих привредних субјеката, који су остварили укупан годишњи промет већи од 800 милиона евра и који располажу капиталом од 140 милиона евра.

Та предузећа остварују скоро 60 милиона евра профита годишње и запошљавају око 13.000 радника.
(Танјуг)
 

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести