Вуjовић: Да наредну годину завршимо са фискалним суфицитом

Уколико се оствари виши привредни раст и боља динамика прихода, лако бисмо могли 2017. да завршимо са фискалним суфицитом, оценио jе министар финансиjа Душан Вуjовић у интервjуjу за новогодишњи троброj "Блица".

Tри наjвећа успеха у 2016. су фискални дефицит - три пута нижи од планираног, jавни дуг, коjи jе почео да пада, затим раст БДП од 2,7 одсто коjи jе значаjно виши од планираног, као и то што jе скупштини предложен буџет за 2017. са историjски наjнижим дефицитом од 0,6 одсто БДП, каже Вуjовић.

Говорећи о жељама за 2017. годину, Вуjовић jе навео да су то нова запосленост и економски раст за виши стандард грађана, да коначно завршимо структурне реформе и решимо питање губиташа, као и да транформишемо Пореску управу.

На питање може ли повећање платра у jавном сектору и пензиjа у 2017. поново угрозити тек успостављену стабилност српских jавних финансиjа, Вуjовић каже да не може ако се то ради са дужном пажњом, на основу остварених резултата и у реалним и одрживим фискалним оквирима.

"Повећања са коjима смо ушли у припрему буџета за 2017. то наjбоље показуjу. Aко током наредне године остваримо динамичниjи раст БДП-а, већу запосленост и спроведемо неопходну рационализациjу у jавном сектору , створиће се више него довољно простора за реални раст плата у jавном сектору и пензиjа без угрожавања фискалне позициjе у наредним годинама, чак и уз могуће смањење пореза и доприноса на плате", каже Вуjовић.

"Суштина jе да економски раст заснован пре свега на новим радним местима у приватном сектору обезбеди довољно снажну основу за алиментирање солидних пензиjа и плата у jавном сектору у оквирима предвиђеним Законом о буџетском систему (11 одсто БДП за пензиjе и осам одсто за плате), поручио jе Вуjовић.

(Танјуг)

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести