Вујовић: Дефицит оборен четири и по пута

Министар финансија Душан Вујовић изјавио је да је дефицит буџета у првих шест месеци само 1,5 одсто БДП-а, што је 4,5 пута боље него у истом периоду 2014. када је износио 6,6 одсто.

„То је невероватан резултат. На крају јуна смо од планираних 105 милијарди динара дефицита, имали испод 30 милијарди. Уштедели смо готово 80 милијарди динара”, рекао је Вујовић  Кључна ствар за постизање овог резултата су, како је рекао, мање плате и пензије.

„Нисмо имали ништа друго крупно, а одатле су кренуле све друге мере, смањење трошкова и повећање прихода”, рекао је Вујовић. Према његовим речима, приходи су већи за 42 милијарде, а 15 милијарди чини боља наплата пореза и акциза, док 25- 30 милијарди чине непорески приходи - дивиденде јавних предузећа, 4Г технологија... Вујовић је нагласио да постоји само један елеменат уштеде на који влада ни министарство нису поносни, а то су уштеде од 10 милијарди динара на капиталним инвестицијама. „Нисмо имали спремне пројекте, експропријација иде спорије, не планирамо добро, оператива је спора”, рекао је Вујовић. Он је поновио да је Србија у трогодишњем програму, јер би у једногодишњем било потребно велико одрицање, али се, како је казао, резултати већ виде. „Кад смањите дефицит, смањујете дуг, а кад смањите дуг и камате падају”, рекао је Вујовић и додао да би новац од уштеда, влада улагати и у инвестиције попут изглрадње школа, завршетак инфраструктуре. „Ако приватизујемо Телеком, новац ће бити усмерен на ствари које затварају пропусте из прошлости и подстичу економски раст”, рекао је Вујовић. Министар финансија је рекао да су ефекти наслеђене рецесије, поплава, рецесиони ефекти фискалне консолидације, деловали негативно, а сада почињемо да излазимо из тог оквира. „Добро смо спровели ово до сада, јер имамо ревизије економког раста са -0,5 одсто, прво на нулу, а сада и на плус 0,5 одсто, а можда и више”, рекао је Вујовић и додао да је на крају најважније да се отворе нова радна места и оствари привреди раст.

Е. Дн.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести