Вујовић: Програм реформи тежак, али даје основе за нова радна места

Програм реформи које су договорене са ММФ-ом је тежак, али даје основе за отварање нових радних места и инвестиције, изјавио је министар финансија Душан Вујовић.

"Србија се обавезала да се припреми за тешку хируршку операцију, аранжман је као нека операција кука, јер ако бисмо наставили овако, могли бисмо још неко време да шепамо а онда бисмо потпуно стали. Кад то сад оперишемо, моћи ћемо нормално да идемо и трчимо", објаснио је Вујовић синоћ, гостујући на РТС-у, смисао аранжмана са ММФ-ом.

Према његовим речима, ово је први пут да у програму равномерно стоје и структурне мере и мере макроекономске стабилизације.
"Ово је један од ретких примера где Фонд стварно, а не на речима, ставља основе за привредни раст, отварање нових радних места и привлачење инвестиција", оценио је министар.
Како је навео, аранжман је тежак, јер представља суочавање са проблемима са којима Србија није имала храбрости да се суочи до сада.      
Он је прецизирао да ће прва контрола извршења преузетих обавеза од ММФ-а бити половином маја, када ће представници ове институције доћи у Београд.
"ММФ ће доћи у прву праву суштинску мисију да гледа резултате за први квартал половином маја. То је први тест", рекао је Вујовић. До тог рока, додао је, Влада мора прво дефицит да одржи у оквирима који је договорен са Фондом.

"Морамо да видимо да испод стола не искочи нешто ново, неко неочекивано изненађење. Трудимо се да Железара нађе свог купца и да јавна предузећа престану да позајмљују новац за ликвидност и почну да траже гаранције само за инвестиције, а никако за ликвидност", прецизирао је Вујовић.
Упитан да ли аранжман подразумева отпуштање одређеног броја запослених у јавном сектору, Вујовић је рекао да не би говорио о бројкама, јер "није циљ број, циљ је да се затвори дефицит".
"Суштина је да смо договорили програм чија је суштина да постигнемо смањење дефицита за 1,3-1,4 милијарде евра, или 4,25 одсто БДП-а за три године", казао је министар.

За Фонд, како је објаснио, није услов број људи, већ их занима који део БДП-а одлази на администрацију и какве услуге она нуди у свим сферама.
Упитан да ли ће бити додатног смањења плата, министар је рекао да никаквих других смањења неће бити од ових која су већ предвиђена ребалансом.
Поводом смене надзорног одбора ЕПС-а, Вујовић је оценио да је то на неки начин почетак сређивања ствари у том јавном предузећу, јер ћемо почети да добијамо правилну слику о томе шта се тамо дешава.

Он је додао да 600 директора у ЕПС-у и постоји зато да би они били независни и "да би се делио колач тамо где им се свиђа".
"У свету је необично да јавна преудзећа као што су ЕПС или комунална предузећа буду мета и политичара. Свуда у свету рођаци, политичари покушавају да запосле своје пријатеље. Али нико у свету то не ради у комуналним преузећима", истакао је и предочио да су високе плате управо разлог за такво стање у Србији, као и да се оно може превазићи тако што ће се привилегије укинути.
Упитан на који начин ће бити исплаћиване плате јавним предузећима која остварују губитке, Вујовић је рекао да та предузећа неће моћи да исплаћују плате на овом нивоу.

"Губиташи не смеју да имају веће плате од оних које би имали да се не налазе на буџету. Да будем кратак, мој шофер не сме да има мању плату од шофера у ЕПС-у, односно јавном предузећу које има губитке. Ако то јавно предузеће има бољи резултат, онда могу да имају веће плате", изјавио је он.
Вујовић је рекао да ММФ препушта Влади да сама управља процесима приватизације и докапитализације предузећа у државном власништву.
Упитан где ће Влада уштедети тих 1,3 милијарде евра у наредне три године, напоменуо је рекао да су најважније мере смањење плата и пензија које су већ унете у ребаланс, али да ће доћи и до смањења субвенција и повећања првих извора прихода.
"То значи да се уводе неке конкретне накнаде, на пример, за коришћење транзита гаса, што грађани неће осетити, јер се то односи на наплаћивање наших ресурса којима се користе дуге земље. Ми тражимо онај списак уштеда који ће најмање погодити људе", прецизирао је министар.

 


Кирби: Договор са ММФ - помоћ Србији
Амбасадор САД у Београду Мајкл Кирби изјавио је данас да договор ММФ и Србије о новом аранжману и намера Светске банке да помогне реформу државних предузећа представља доказ да међународна заједница жели да помогне нашој земљи.
Кирби подсетио да је Србија ове године добила веома важан реформски Закон о раду и изразио очекивање да ће у 2015. почети реформа у издавању грађевинских дозвола и пензионог система.

"Мислим да ће тиме бити ударени темељи за боље пословно окружење у Србији", истакао је Кирби новинарима у Привредној комори Србије.
Коментаришући четврто УСАИД-ово истраживања о условима пословања у нашој земљи,  Кирби је рекао да је најважнији резултат то што је "далеко више од половине привредника у Србији сматра да ће у 2015. профитабилно пословати".

Амерички дипломата је навео да је српска влада показала да је спремна да мења привредни амбијент на боље и покренула промене.
"Мислим да ипак треба да будемо искрени и да кажемо да постоји још препрека за пословање у Србији", рекао је Криби и напоменуо да су привредници такође навели да се "осећају мало ограничено".

Упитан да ли ће доћи нека америчка привредна делегација у Србију у наредном периоду, Кирби је рекао да је планирано да крајем марта у организацији Америчке привредне коморе дођу амерички привредници, који су заинтересовани не само за Србију већ и за шири регион.
Према његовим речима, том приликом ће се окупити привредници из југоисточне Европе, земаља бивше Југославије, Бугарске, Албаније...
Он је као пример да су америчке фирме заинтересоване за шири регион навео пример СББ-а, коју је преузела америчка компанија ККР.

(Танјуг)

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести