Вујовић: Споразум са ММФ готово сто одсто сигуран

Министар финансија Душан Вујовић изјавио је да ће договор са ММФ-ом 99 одсто бити постигнут и додао да се нада да ће то сутра бити и објављено. "Са ММФ-ом смо се договорили о садржају мера,

а остаје још да се договоримо о њиховој величини и обиму", рекао је Вујовић на представљању Беле књиге Савета страних инвеститора.
Вујовић је рекао да је уверен да ће ММФ ценити напоре владе да спроведе реформе, а посебно ред и дисциплину у јавним предузећима.
"Јавна предузећа су годинама проблем, а сада смо дошли у ситуацију да она која не послују добро више не могу да се одрже", рекао је Вујовић.
Према његовим речима, влада ће се фокусирати на решавање проблема Хемијског комплекса, Железаре Смедерево и сличних компанија чије ће пословање бити основа за већу индустријску производњу и раст привреде.

Мисија ММФ-а у Србији борави од почетка новембра, а сутра се преговори завршавају.
Вујовић је подсетио да је из претходне Беле књиге, која представља препоруке страних инвеститора за побољшање пословног окружења у Србији, усвојено 37 одсто савета и указао да би волео да тај проценат буде још већи.
Обраћајући се страним инвеститорима Вујовић је поручио да је влада близу тога да поднесе парламенту Закон о планирању и изградњи како би се убрзало доношење грађевинских дозвола и олакшало инвестирање у Србију.

Министар је казао и да је најпроблематичнија област везана за реформу Пореске управе и наплату пореза.
"Сви морају да буду свесни да порез мора да се плати, али то не значи да је нама циљ да затварамо фирме. Ми морамо да контролишемо те фирме, али нежно, да их не затварамо, али да ипак буду свесни да ће бити кажњени ако не плате порез", рекао је Вујовић.
Навео је да је од 500 компанија које послују у Србији сваку трећу чине стране инвестиције.

"Страни инвеститори су мотор српске привреде и рачунамо на њих у будућности. Бела књига је списак проблема које су током година они уочили у Србији и које би требало да решавамо. Хтели би да седнемо и заједно са страним инвеститорима направимо акциони план и да имамо стратегију како да побољшамо пословно окружење", навео је министар.
Указао је и да се обухват страних инвеститора проширио са финансијског и банкарског сектора и на прерађивачку индустрију, а влада би, како је рекао, желела да се тај тренд и настави.

(Танјуг)

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести