Вулин: Ако је било силовања, неко мора да одговара

Министар за рад Александар Вулин позвао је тужилаштво да истражи да ли је било злостављања, па чак и силовања радника у компанији Јура у Лесковцу.

Према његовим речима, такве оптужбе превазилазе надлежности Инспекције рада, а јавност Србије мора да сазна пуну истину о основаности тих оптужби.

„Овде се од стране појединих људи говорило да се радници туку металним штанглама, да носе пелене, чак да постоји сексуално узнемиравање према запосленим женама у тој корпорацији - а то превазилази надлежност Инспекције рада” рекао је Вулин новинарима после посете републичкој агенцији за мирно решавање радних спорова и позвао тужиластво да се укључи у случај.

Према његовим речима, надлежни органи треба да ураде све што је потребно да се дође до пуне истине, јер су то веома озбиљне оптужбе које не могу да нестану.

„Ако је неко тукао раднике и силовао жене, тај неко ће морати да одговара. Или се то десило или није, у оба случаја очекујем да неко буде одговоран за то”, нагласио је министар.

Према његовим речима, Инспекција рада је контролисала све приговоре које је добила и чак и више од тога, али да не може да котролише да ли је било силовања.

„Очекујем од тужилаштва да се у најскорије време укључи и да провери шта се ту десило, или је неко рекао страшну оптужбу због које треба да одговара, јер није тачна, а ако је тачна неко ће морати да проведе озбиљно време у затвору”, истакао је Вулин.

Он је нагласио да је Инспекција рада у протеклих годину дана седам пута већ била у комапнији Јура, а последњи пут прекључе пре него што се било шта говорило и писало у новинама.

Компанија Јура је из Јужне Кореје и бави се производњом каблова. Поред фабрике у Лесковцу има још две погонске јединице у Србији.

Е. Дн.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести