Вулин: Чека нас веома тешка година

Министар за рад, борачка и социјална питања Александар Вулин изјавио је да ће идућа, 2015. година, бити веома тешка и да ће то бити година штедње. По његовим речима,

прави резултати и квалитети спроведених мера биће видљиви у 2016. години.

Вулин је на конференцији „Економист: Свет у 2015”, рекао да се морамо носити с изазовима, а да ће циљ Министарства бити ново запошљавање и даљи пад незапослености.

Он је казао да је Министарство рада учествовало у свим мерама штедње и да је уштедело око 1,8 милијарду динара, и то на платама и пензијама, али да ни један једини динар није уштеђен на име социјалних давања. Министар је поновио да се та давања у наредној години неће смањивати и да је то одлука Владе.

– Очекујем да ће доћи до пада незапослености и да ће бројка од 17,6 одсто и даље падати – рекао је Вулин.

Он је прецизирао да је највише оних који су из сиве зоне прешли у легалне токове, односно оних који су нешто радили, а које систем није препознавао, а таквих је 14.464. Вулин је навео да су инспектори рада за првих шест месеци ове године имали 18 одсто више теренских прегледа у односу на целу прошлу годину.

Што се тиче нових запошљавања, Вулин је рекао да ће ове године Национална служба за запошљавање имати на располагању повећан буyет од 2,8 милијарде динара, а још 500 милиона динара поредвиђено је за обуке и увођење у систем рада особа с инвалидитетом.

Ове године за нова запошљавања била је предвиђена 1,8 милијарда динара, а захваљујућиу повећању свота за нова запошљавања, очекује се да ће тим парама бити обухваћено укупно 130.000 особа.

– У времену штедње, препознали смо где би требало повећавати средства, а то је за нова запошљавања – рекао је Вулин.

Он је рекао да ће идуће године на рапослагању бити различите субвенције за нова запошљавања, као и за запошљавање младих, али и за самозапошљавање.

Министар се осврнуо и на мере које ће бити предузете у наредном периоду, истичући да, када се реши проблем предузећа у реструктурирању и када се исплате отпремнине, идуће године биће приметно да нисмо уплатили 708 милиона евра, што смо радили свих ових година за одржавање предузећа у реструктурирању.

Вулин је истакао да је веома значајно што се неће повећавати ниједан порез, већ ће се само ефикасније наплатити оно што сада постоји.

Д. В.

 

Израда социјалних карата

Вулин је рекао да ће Министарство рада идуће године наставити законодавну активност и рад на изменама више закона, међу којима су Закон о социјалној заштити, Породични закон, али и доношењу новог закона о ПИО, као и закона о социјалном предузетништву, о борачкој заштити, о безбедости на раду.

Он је рекао да су то закони који су деценијама чекали да буду на дневном реду, што се измена тиче.

По неговим речима, биће настављен рад на формирању социјалних карти јер је то пројекат који ће променити Србију, односно њену државну администрацију, будући да је циљ да уреди функционисање државних регистара.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести