Вулин: Коначно добра вест - стопа незапослености 20,3 одсто

Према последњим статистичким подацима стопа незапослености у Србији пала је на 20,3 одсто и то је седми месец за редом у којем се број незапослених у нашој земљи смањује, изјавио је данас министар за рад, запошљавање,

борачка и социјална питања Александар Вулин.
"То је добра вест. Стопа незапослености константно опада већ седми месец, а у септембру је смањена за 0,5 одсто у односу на претходни месец", рекао је Вулин на конференцији за новинаре и подсетио да је након промене власти 2012. године стопа незапослености била око 26 процената.
Вулин је нагласио да је у периоду од 1. јуна до 30. септембра ове године Инспекција рада извршила 16.893 надзора код 354 послодавца, а као резултат рада инспекције запослено је 14.464 људи.

"То су људи који су већ радили, али их њихови послодавци нису пријављивали. Добили су посао зато што је Инспекција рада спроводила закон, зато што је имала већа овлашћења на основу Закона о раду и зато се боље повезала са централним регистром обавезног социјалног осигурања", нагласио је министар.
Вулин је подсетио да је, поређења ради, у целој 2013. години по истом основу запослено 4.290 људи.
"То су конкретни резултати Закона о раду и свега што ова влада ради како би уредила тржиште рада, како би смањила рад на црно и кроз закон и инвестиције омогућила да се људи запосле. Ово је коначно добра вест", закључио је Вулин.

Према његовим речима у септембру ове године регистровано је 748.549 незапослених на евиденцији Националне службе за запошљавање, у односу на претхнодни месец број незапослених смањен је за 8.694 лица или за 1,15 одсто, док је у односу на исти месец претходне године дошло до смањења броја незапослених за 1,43 процената.
На основу података НСЗ у периоду јануар - август 2014. забележено је запошљавање од 143.660 лица, што на месечном ниову износи 17.660 људи, навео је министар.

Посебно радује значајно повећање броја запослених на неодређено време, "па све примедбе које су биле упућиване када је доношен Зако о раду- да ћемо направити економију људи који раде на  одређено време, показале су се као нетачне", рекао је Вулин.
Он је истакао да забрињава податак да 68 одсто на евиденцији незапослених посао тражи дуже од 12 месеци.
Држава ће новим законским решењима увести обавезу тражења посла, па ће тако незапослени морати да усваја одређена знања, пролази кроз програме преквалификације и морати да активно тражи посао.

Директор Инспектората за рад Бојан Јоцић рекао је да су појачане контроле уведене од 1. јуна и да је након четири до пет месеци рада дошло до опадања броја оних који раде "на црно".
Инспекције су у овом периоду спроведене у области грађевинарства, физичко - техничког обезбеђења, прераде воћа и поврћа, фабрикама каблова за аутомобилску индустрију, фабрикама хемијских производа, истакао је он.

"Контролисаћемо континуирано сваку грану. Имамо ограничен број инспектора - не можемо све ођедном. Али нећемо стати и контроле ће бити континуиране, појачане и ванредне", најавио је Јоцић.
Директор НСЗ Зоран Мартиновић је истакао да је и даље доминантан облик рада  - рад на одређено време, али кјада се упореди колико је радника на недоређено време запослено у истом периоду ове у односу на исти период прошле године, долази се до повећања од око 50 одсто у корист рада на недоређено време у овој години.

Он је нагласио да су и даље најтраженији послови инжењера информационих технологија, инжењера електротехнике, стручњака из области финансија, фармацеута, док су у области заната најтраженији кувари, керамичари.
Судицитарна занимања су - матуранти гимназија, текстилна струка и металски радници, нагласио је он.

(Танјуг)

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести