Вулин: За субвенције за самозапошљавање 6 500 пријављених

Министар за рад Александар Вулин обишао је данас Ветеринарску станицу ''Животињско царство" у Сомбору која је прошле године добила признање Националне службе

 за запошљавање за успешну пословну идеју и покретање сопственог посла и том приликом навео да је ове године за доделу субвенција за самозапошљавање НСЗ издвојила 603 милиона динара.

''Ове године у првих пет месеци већ се за субвенције за самозапошљавање  пријавило 6.501 особа што је повећаје у односу на прошлу годину од читавих 35 одсто'', рекао је Вуин додајући да се 129 особа са инвалидитетом пријавило за субвенцију за самозапошљавање.
Како каже, то говори да се људи полако, али сигурно преузимају судбну у своје руке и користе средства која им је држава ставила на располагање како би могли нешто да промене.

''На основу података из АПР ове године је основано 13.986 нових предузећа, привредних субјеката, што је за 12 одсто више него у протеклој години'', рекао је Вулин.Да би се разумело колико је то важно и колико је добар показатељ да су послови све сигурнији и све стабилнији , он је истакао да је ове године из регистра избрисано 9.136 предузећа што је за 25 одсто мање него прошле године.

''Послови остају сигурнији, одрживији, људи који су ушли у процес самозапошљавања то раде очигледно боље и укупан приведни амбјент се мења и то набоље'', рекао је Вулин.Он је навео и да је један од приоритета владе да се створи атмосфера да предузетници преузму судбину у своје руке и да промене свој и живот својих породица.

Сувласник и директор у Ветеринарској станици Жељко Паштровић каже да су се пре шест година, 2010, одлучили, после приватизције, да узму ствари у своје руке и отворили фирму уз подршку НСЗ-а."Узели смо средства за самозапошљавање и кренули. Са тим средствима смо купили опрему и инструмнте за почетак, а после се посао развијао .  Примали смо сваке године по једног или два радника уз узимање субвенција за нова запошљавања радника', рекао је Паштровић.

Наводећи да радници које су запослили раде и дан данас, он је навео да је планирамо да се шире."Тренутно има осам запослених и једно лице на стручној пракси'', рекао је он.Градоначелница Сомбора Душанка Голубовић   рекла је да се радује таквој пракси.''Драго ми је што уз подршку, владе, министарства, локалне самуправе ова станица живи већ дужи низ година и сваке године упошљава и нове раднике.

Важно је да су у питању млади људи који су на основу здравих идеја направили одржив бизнис'', закључила је Голубовић.Ветеринарска станица ''Зивотињско царство'' је основана уз подршку НСЗ програма Субвенција за самозапошљавање и до сада је користила различите мере активне политике запошљавања. Током 2015. године Ветеринарска станица је запослила пет особа са евиднције незапослених.

(Танјуг)

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести