За извоз милион тона хлебног жита

– Овогодишњи род пшенице, чија је жетва у јеку, биће просечан и износиће 2,3 милиона тона, а квалитет зрна је одличан – изјавила је јуче министарка пољопривреде Снежана Богосављевић Бошковић.

Она је позвала пољопривреднике који су у могућности да сачекају с продајом пшенице до септембра јер се очекује да ће тада доћи до повећања цена те житарице.

– Лепо време погодује жетви, очекујемо да ће она бити завршена у најкраћем могућем року... садашњи показатељи говоре да ће овогодишњи принос бити просечан, очекујемо око четири тоне по хектару и одличан квалитет зрна – казала је министарка Богосављевић Бошковић новинарима након потписивања уговора о уређењу атарских путева. – Процене су и да ће више од 40 одсто укупног приноса моћи да буде извезено. Очекујемо производњу од 2,3 милиона тона... 1,3 милион тона су наше домаће потребе, значи око милион тона ће моћи да буде пласирано на инострана тржишта.

Е. Дн.
 

Шеварлић: Држава нек се укључи

Професор Пољопривредног факултета у Земуну Миладин Шеварлић  сматра да је реална цена пшенице 21 динар килограм, и додаје да је недопустиво да држава не објави колико пшенице ће откупити за Робне резерве.– Та неизвесност ствара додатан притисак на снижавање већ ниских цена – рекао је Шеварлић. Како каже, систем јавних складишта није организован – у централном делу Србије постоје само два.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести