За Комерцијалну банку можда добијемо 300 милиона евра

Приватизација Комерцијалне банке улази у нову фазу. Та кућа ускоро ће добити приватизационог саветника, а то ће, по свој прилици, бити „Номура интернешенел“. Њихов задатак биће да добро сниме

 Комерцијалну банку, а наредна фаза биће њена продаја. Очекује се да Комерцијална банка добије новог власника до почетка 2017. године, а када се то и догоди, више неће бити банке са значајнијим уделом државног и домаћег капитала на нашем тржишту. Нови власник биће изабран у складу с интересима садашњих, а цена је око 270 до 300 милиона евра за целу банку, односно сто одсто власништва.

Финансијски аналитичар Ненад Гујаничић каже да је право време за продају те банке пропуштено јер се пре кризе могла продати и за 1,5 до две милијарде евра. Исто важи и за „Телеком Србија“.Када је пролетос обзнањена намера надлежних да приватизују Комерцијалну банку, стручна јавност била је сагласна о избору: било би добро да то буде јака банка која би могла да прати привреду и, посебно, изградњу инфраструктурних објеката у Србији.

То ко ће бити изабран зависи великим делом од власника банке, а ту је држава Србија доминанта с 41,74 одсто учешћа. Следећа по уделу је Европска банка за обнову и развој с 24,43 одсто власништва. Она је у Комерцијалну ушла још 2007. године и платила удео 70 милиона евра. Од значајнијих власника ту је с 10,15 процената ИФЦ – који је у саставу Светске банке. Остали акционари поседују мање од пет одсто удела у банци.

О томе шта је реално очекивати у наредном периоду међународни консултант Милан Ковачевић каже:
– Све ће зависити од власника. Не значи да ће се наши интереси и интереси ЕБРД-а поклопити – наводи Ковачевић. – А када нови власник буде избаран, знаћемо које су му намере – да ли жели да банку дотера и брзо препрода или је планирао да остане на српском тржишту дужи период и да развија посао. Банка би се могла продати и на Берзи. То би помогло оживљавању тржишта капитала код нас. Што се тиче прогнозе ко би се могао заинтересовати за ову банку, то је у овом тренутку веома тешко рећи.

Грујаничић подсећа на то да се та банка котира на Београдксој берзи. Ту сада достиже цену од 270 милиона евра, али када неко купује већински удео или контролни пакет, увек даје више од те цене. Зато се може очекивати да ће коначна цена бити већа од тренутне  берзанске.Једна од последњих златних кока које држава продаје има тржишни удео од 13 одсто. Прва је по девизној штедњи, има око 3.000 запослених и 229 пословних јединица широм Србије.

Д. Вујошевић
 

Најскупље продата Војвођанска банка

До сада је најскупље продата банка на нашем тржишту Војвођанска –385 милиона а купац је била Национална банка Грчке. Хоће ли Комерцијална успети да обори тај рекорд?
Ове године било је неколико преузимања банака на нашем тржишту: Чачанску банку је преузела Халк банка са седиштем у Турској, а упућени кажу да им је то мало јер планирају да развијају бизнис те да желе још коју банку, Финдоместик Србија отишла је у ОТП из Мађарске. Зато се већ чују прогнозе да би новог купца пре требало тражити на Истоку него на Западу.

 

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести