За осам постројења на биомасу 1,6 милиона долара

У наредних 15 година, свет знатно мора да повећа удео енергије из обновљивих извора и удвостручи енергетску ефикасност – то је само део циљева Одрживог развоја које ће већ
biomasa, pelet  Foto: Youtube/printscreen
Фото: Youtube Printscreen

у септембру усвојити Генерална скупштина Уједињених нација. УНДП са Владом Србије већ је започео четворогодишњи Пројекат већег искоришћења биомасе у енергетици Србије, вредан 3,2 милиона долара.

За градњу осам постројења на биомасу за комбиновану производњу струје и топлотне енергије, Програм Уједињених нација за развој и Глобални фонд за животну средину, ове године Србији дају 1,6 милиона долара бесповратних средстава. Јавни позив инвеститорима, који је расписало Министарство енергетике, отворен је до 15. октобра. Маја Мајетић, менаyер за енергетику УНДП-а у Србији, каже да ће боље бити вредновани они пројекти где се улагање врши у неразвијене општине.

„Боље ће бити рангирани пројекти који већ сада имају предуговоре о испоруци топлотне енергије, односно код којих се из пројектне документације види да ће топлотна енергија бити коришћена у неком технолошком процесу„, каже Мајетићева.

Србија има огромне ресурсе за коришћење биомасе. У укупном потенцијалу обновљиве енергије удео биомасе је чак 61 одсто, а у енергетском билансу земље, њена заступљеност је 10,5 процената.

То није мали удео, али та биомаса углавном се користи као огревно дрво за грејање домаћинстава, што није ни ефикасно ни добро. Циљ овог пројекта и јесте да се у будућности више користи отпадна биомаса пре свега из пољопривредне производње.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести