За пензије мање паре из државне касе

Прошлогодишњој фискалној консолидацији Србије добрим делом допринели су и пензионери, чије су пензије веће од 25.000 динара умањене за 22 односно 25 процента. Мада су пензионери којима су пензије умањене
Penzioneri Foto: Dnevnik.rs/N. Stojanović
Фото: Dnevnik.rs

незадовољни и сматрају да су се уштеде највише “преломиле” преко њихових леђа, ових дана стиже још један доказ да је та мера не само обезедила редовну исплату пензија, већ и довела до тога да после много година Републички фонд за пензијско и инвалидско осигурање из републичког буyета потражује само новац за редовну исплату пензија и то за чак 15 процената мање него до сада.

Наиме, учешће државе у исплати пензија, по рачуници Фонда ПИО, са садашњих 37 одсто, што је око 600 милијарди динара, може да се смањи на 22 процента, јер је управо толико новца потребно да се сервисира радовна исплата принадлежности 1,7 милиона пензионера у Србији. Смањење учешћа државе на 22 процента знатно ће олакшати и позицију Србије пред наредне преговоре са мисијом Међународног монетарног фонда, који стално истиче да су пензије највећи баласт и да се он што пре мора смањити.  Додуше, тих 22 процента државног учешћа у исплати пензија и даље је знатно више од захтева ММФ-а, који сматра да је дозвољено само 11,5 процената, али је за 15 процената мање него што је сада.

Челница Републичког фонда за пензијско и инвалидско осигурање Србије Драгана Калиновић објашњава да је до пада учешћа државе у финансирању пензија дошло, између осталог, и због већег броја пријављених радника, чак око 40.000, који редовно уплаћују доприносе за ПИО.
-  Повећао се број пријављених радника за чак око 40.000 и они редовно уплаћују доприносе за ПИО – каже Драгана Калиновић. - Било да су то запослени који су из сиве зоне преведени у легалне токове, или су то новоотворена радна места, чињеница је да је то значајно поправило прилив пара у касу Фонда ПИО. Свако такво повећање аутоматски смањује учешће државе у исплати пензија.

Колико је одлука Управног одбора Фонда ПИО да се из републичког буyета у пензијску касу слива само новац неопходан за редовну исплату пензија, што је 22 процента садашњих годињших примања пензионера, највише илуструје податак да је пре само три године – 2012. за исплату пензија било потребно из републичке касе обезбедити чак 50 одсто новца за  све исплате пензионера. Већ прошле године за редовно сервисирање пензионера требало је мање - 37 одсто, а уколико се прихвати захтев Управног одбора Фонда ПИО, сада ће требати 22 одсто.

Дакако, овакав захтев Управног одобра Фонда ПИО претпоставља садашње пензије, односно њихову висину, као и даљи прилив новопријављених радника, који редовно уплаћују пензијске доприносе. То би могло значити да ће пензије током ове одине, па и у наредне две, остатити на садашњем нивоу, односно бити замрзнуте. Евентуалне корекције од процент -два, као што је то било и на почетку ове године, не би знатно пореметиле проценат потребан из државне касе за њихову редовну исплату. Таква рачуница је у складу и за Фискалном стратегијом за ову и наредну годину, али и са захтевом Фискалног савета Србије да се пензије у наредне две године не повећавају.

Љ. Малешевић

Једном фонду мање, другом више

Уколико буде прихваћен предлог Управног одбора Фонда ПИО убудуће би се услуге здравствене заштите пензионера, туђа нега и помоћ пребацили на рачун Републичког фонда за здравствену заштиту. С једне стране тачно је да би из републичке касе требало знатно мање новца за редовну исплату пензија, али с друге и новац за Републички фонд за здравствену заштиту обезбеђује се из републичког буyета. То практично значи да би смањење уплата за један фонд повећао уплату за други, па је велико питање колика је онда стварна уштеда за државни буџет.

 

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести