За петнаест година извоз пољопривреде порастао десет пута

За првих осам месеци ове године српска пољопривреда је на светској пијаци остварила 26 одсто већи извоз него лане у исто време и чак 70 одсто већи суфицит, а ако настави да извози тим темпом, могла би до краја

године продати робе за три милијарде долара и оборити све рекорде.

У том случају, ову годину могла би окончати суфицитом од милијарду и по евра, што је резултат који од почетка 21. века нисмо забележили. Да није све тако црно у српској пољопривреди најбоље говори податак да је у односу на 2001. годину извоз аграрних производа десет пута већи. Наиме, тада је вредео 317 милиона долара, а сада чекамо три милијарде.

За првих осам месеци ове године извезли смо пољопривредних и прехрамбених производа за 1,94 милијарду долара, што је 26,2 одсто више него у исто време лане. Пољопривреда је у укупном извозу Србије учествовала с 20 одсто. Истовремено, на светској аграрној пијаци купили смо робе за 1,03 милијарду долара, што је увоз 2,9 одсто већи него у периоду јануар–август 2013. године, с учешћем у укупном робном увозу од 7,5 одсто. Суфицит у спољнотрговинској размени пољопривредно-прехрамбених производа у периоду јануар–август 2014. године, има раст од 70,3 одсто и износи 906 милиона долара, а стопа покривености увоза извозом је 188 одсто.

– Кретања у спољнотрговинској размени пољопривреде и прехрамбене индустрије Србије у првих осам месеци ове године  указују на тенденције раста извоза, док је темпо раста увоза и даље стабилан – каже за наш лист аграрни аналитичар Војислав Станковић. – С много оптимизма очекује се наставак тенденције раста извоза који би до краја године требало да достигне око три милијарде долара. Увоз би могао изнети око 1,5 милијарду долара, те би та кретања требало да резултирају суфицитом од око 1,5 милијарде долара.

Највише смо, у првих осам месеци године, извезли кукуруза – за 255,2 милиона долара, потом смрзнуте малине – за 156,8 милиона, па цигарета од дувана у вредности од 70,1 милиона долара и шећера – за 64,8 милиона. Наше највеће тржиште је Европска унија, којој смо у поменутом периоду продали аграрних производа за 949 милиона долара. Поменимо, почетком 21. века извоз српске пољопривреде у земље ЕУ вредео је свега 170 милиона. Судећи по досадашњем темпу трговине с Европом, до краја 2014, с обзиром на чињеницу да се извоз захуктава с другом половином године, премашићемо лањски резултат, када смо земљама ЕУ продали пољопривредних и прехрамбених производа за 1,35 милијарду долара. При том ваља подсетити на то да су цене паорске робе сада добрано пале и на нашем и на светском тржишту. А није излечена ни наша стара бољка да у ЕУ извозимо махом сировине, а не производе већег степена прераде и веће вредности.

– Од 2001. године Србија има позитиван спољнотрговински салдо у размени с ЕУ. У структури извоза, ЕУ је последњих година заступљена са 49–51 одсто, док је у структури увоза учешће ЕУ у распону између 45 и 63 одсто – наводи Војислав Станковић, и додаје да биланс размене пољопривреде и прехрамбене индустрије Србије са земљама ЦЕФТА у периоду јануар–август 2014. показује остварен извоз од 666 милиона долара, а увоз од 124 милиона.

За првих осам месеци ове године вредност укупне размене аграра између Србије и Руске Федерације била је 212 милиона долара. Извоз је вредео од 181 милион долара, а увоз 31 милион.

С. Глушчевић

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести