За путешествија по свету доста и 15 евра

Уз плату, на име дневница, путних трошкова, одвојеног живота и прековременог рада поједини службеници месечно у свој џеп ставе много више новца од премијера Србије.

О томе колико пута већу плату од премијера и председника државе имају поједини директори неких јавних предузећа, од којих су већина губиташи и на грбачи државе, не треба ни говорити јер је већ годинама јасно да су њихова примања вишеструко већа од оник која добијају челници ове државе.

Но, премијер Србије Александар Вучић је тек сада, како каже, први пут видео извештај о томе колико се у држави троши на дневнице и путовања, као и колико српски буџет трпи због трошкова за одвојени живот. Сва министарства и дирекције потрошила су у првих девет месеци ове године чак 3,5 милијарде динара на дневнице. Да би се ограничила буџетска средства за дневнице, одвојен живот и отпремнине, а тиме остварила и уштеда у буџету,  Влада Србије усвојила је Уредбу о измени досадашње Уредбе о накнади трошкова и отпремнини државних службеника и намештеника, којом су државним службеницима и намештеницима дневнице за службена путовања у земљи смањене с досадашњих 2.556 динара дневно на 150, док су девизне дневнице са 65 евра смањене на 15.

Новим Владиним актом прописано је и да се државном службенику и намештенику надокнађују трошкови за одвојени живот од породице због тога што је привремено премештен у друго место рада које је више од 50 километара удаљено од места пребивалишта. До сада су трошкови за одвојени живот плаћани свима који су удаљени више од 30 километара од места рада, односно сви државни службеници и намештеници месечно су из буџета наплаћивали по око 38.000 динара за одвојени живот. Делу државних намештеника држава је плаћала закуп стана у месту рада, најчешће Београду, и то 35.000 динара. Сада је и та ставка знатно ограничена, а ограничење се односи на могућност наплаћивања одвојеног живота и закупа стана на најдуже годину од дана трајног премештаја.

По Уредби коју је сада Влада Србије мењала, државном службенику и намештенику исплаћивана је месечна накнада трошкова за одвојени живот од породице у висни од 75 одсто просечне месечне зараде по запосленом у привреди Србије, али ће се од сада рачунати толики проценат од зараде у Србији. Влада је одлучила и да државни службеници и чиновници немају право на накнаду трошкова за одвојени живот од породице ако су на лични захтев премештени на друго радно место, ако су премештени на основу интерног или јавног конкурса или ако им је место рада било познато у време када су заснивали радни однос у државном органу. Уредба Владе Србије, донета 6. октобра, ступиће на снагу осмог дана од дана објављивања у „Службеном гласнику”.

Љ. Малешевић

 

Може и без додатака

Ваља подсетити на то да је министар за рад, запошљавање, борачку и социјалну политику Александар Вулин још пре годину укинуо дневнице. Он тврди да је одлука коју је тада донео била исправна јер када се неко шаље на пут, обезбеђено му је све.

– Нико није остао ни гладан ни жедан. Онај ко неће да иде да ради зато што неће добити 20 евра, и не треба да ради, сигуран сам да има довољно људи који су задовољни својим платама и хоће да раде и без дневница – објашњава Вулин.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести