За стратешке реформе 200 милиона долара

Одбор извршних директора Светске банке одобрио је Србији зајам од 182,6 милиона евра (200 милиона долара) за развојну политику, саопштила је та глобална банкарска институција.

Тај зајам, први од два предложена за развојну политику у области јавних расхода и јавних предузећа (ПЕПУ ДПЛ), подржава вишегодишње напоре Владе Србије да подигне ефикасност и ефективност јавне потрошње и трансформише секторе енергетике и саобраћаја, наводи се у саопштењу.

Те реформе су, како се наглашава, значајни стратешки циљеви у контексту процеса придруживања Србије Европској унији.

– Ефикаснија јавна управа и јавна предузећа јесу неке од критичних карика које недостају да српска привреда буде пријемчивија за инвестиције – рекла је регионална директорка Светске банке за Западни Балкан Елен Голдстин. – Реформе које овај програм подржава стога ће помоћи да се привуку приватни инвеститори и допринеће стварању радних места.

Када је реч о управљању јавним расходима, највећи изазов с којим се данас Србија суочава је побољшање квалитета јавних услуга, као што су образовање и здравство, уз истовремено држање под контролом укупних издатака за плате у јавном сектору. Програм подржава реформе које ће смањити јавне расходе и наћи решења за уска грла која спречавају квалитетније пружање тих кључних услуга грађанима Србије.

Реформе укључују ревизију правног оквира и политика које се тичу запошљавања у јавном сектору, реформу система платних разреда те структуриран приступ у прилагођавању броја запослених.

– Овај зајам за развојну политику пружа подршку спровођењу изазовних реформи које су од кључне важности за Владин план фискалне консолидације и структурних реформи – рекао је виши економиста Светске банке Ешли Тејлор.

Како каже, њихово успешно спровођење донеће корист домаћинствима кроз већу економску ефикасност и стварање основа за бржи раст и за отварање радних места у приватном сектору.

Унапређење ефикасности и финансијске одрживости јавних предузећа у Србији, нарочито у области енергетике и саобраћаја, потребни су с фискалног становишта и посматрано из угла инвестиционе климе.

Јавна и државна предузећа у тим секторима, историјски гледано, представљају значајан извор фискалног ризика, наводи се у саопштењу, и констатује да су, ипак, секторске реформе дуго одлагане услед системске институционалне слабости и јаких интереса.

Д. У.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести