За швајцарце мања камата, ниже рате, дужа отплата...

Као регулатор банкарског тржишта, Народна банка Србије је усвојила решење које помаже грађанима да превазиђу тешкоће у отплати кредита у швајцарским францима,

 као и у случају једностраног подизања каматних маржи од банака, али које истовремено не угрожава основне принципе за које се НБС залаже – правну сигурност, тржишно пословање и одговорност свих тржишних учесника за преузете обавезе.

Одлука се састоји од два дела. За грађане најинтересантнији део Одлуке се односи само на уговоре о стамбеним кредитима индексираним у швајцарским францима.
Корисницима тих кредита банка ће бити дужна да, најкасније 30 дана од дана ступања на снагу Одлуке, понуди четири модела закључења анекса уговора којима би били измењени услови отплате кредита, уз задржавање постојећих инструмената обезбеђења, а рок да корисник прихвати понуде анекса уговора не може бити краћи од три месеца од дана пријема понуде. Корисник кредита може прихватити понуду у сваком тренутку у оквиру тог рока.

Банке су дужне да корисницима понуде следећа четири модела: конверзија кредита индексираног у швајцарским францима у кредит индексиран у еврима по пет одсто повољнијем курсу, уз даљу примену каматне стопе коју банка примењује на кредите индексиране у еврима, уз додатну могућност продужења рока отплате кредита, у складу са захтевом корисника, најдуже пет година.

Други модел је конверзија кредита индексираног у швајцарским францима у кредит индексиран у еврима, уз снижавање каматне стопе коју банка примењује на кредите индексиране у еврима на годишњем нивоу један процентни поен, при чему не мора бити нижа од три одсто, такође уз додатну могућност продужења рока отплате кредита, у складу са захтевом корисника, најдуже пет година.

Трећи је да кредит остане индексиран у швајцарским францима, али се каматна стопа на годишњем нивоу снижава један процентни поен, при чему не мора бити нижа од три одсто, такође уз додатну могућност продужења рока отплате кредита, у складу са захтевом корисника, најдуже пет година.

Четврти модел је да кредит остане индексиран у швајцарским францима, али се износ месечне рате изражене у швајцарским францима снижава 20 одсто уговореног износа у периоду од 36 месеци од дана закључења анекса уговора, а укупан износ за који су месечни ануитети умањени отплаћује се у 12 једнаких месечних рата након истека првобитног рока доспећа кредита. На потраживања чија би наплата била одложена у складу с тим моделом банка не би обрачунавала нити наплаћивала камату.

Други део одлуке се односи на сваки појединачни уговор о кредиту у отплати који је банка закључила с корисником пре почетка примене Закона о заштити корисника финансијских услуга, без обзира на страну валуту у којој је тај кредит индексиран. Тим делом Одлуке прописана је обавезна, једнообразна и детаљно уређена примена препоруке Народне банке Србије БАН 002/13 од 31. маја 2013. године, која се односила на примену неодредивих елемената променљиве каматне стопе пре почетка примене Закона о заштити корисника финансијских услуга.

Након сагледавања ефеката примене препоруке БАН 002/13 у банкама, НБС је одлучио да банкама пропише обавезујући начин поступања с новцем који су више наплатиле по основу једностраних повећања променљивих неодредивих елемената каматне стопе. Банке су дужне да тај вишак урачунају у превремену отплату кредита и да о томе сваком појединачном кориснику доставе обавештење с измењеним планом отплате кредита у року од 30 дана од дана ступања на снагу те одлуке. Примена тог дела Одлуке од банака је обавезна и претходи примени осталих одредаба Одлуке садржаних у другом делу.

Д. В.
 

Мање проблематичних

НБС оцењује да ће примена Одлуке у значајној мери пружити могућност корисницима стамбених кредита у швајцарским францима да олакшају свој положај при измиривању обавеза, што ће последично спречити даљи раст удела „проблематичних” кредита индексираних у швајцарским францима у укупним кредитима, а самим тим допринети и очувању и јачању стабилности читавог финансијског система.
Одлука ступа на снагу осмог дана од дана објављивања у „Службеном гласнику РС”, наведено је у саопштењу НБС-а.

 

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести