Законом о платама до смањења трошкова и боље организације

Закон о платама у јавном сектору омогућиће праведнији систем исплате плата како би било мање злоупотреба, а смањење трошкова запослених у држави биће могуће не само смањењем броја запослених и смањењем плата,

већ и бољом организацијом, изјавила је данас министарка дрзавне управе и локалне самоуправе Кори Удовички.

Она је, на седници економског кокуса Скупштине Србије, на коме је било речи о платама и запошљавању у државној управи и предложеним правцима реформе, представила Нацрт закона о максималном броју запослених у јавном сектору и Нацрт закона о платама у јавном сектору.

Удовички је обраћајући се члановима кокуса, рекла да је циљ да се у наредне три до три и по године, створи далеко ефикаснија и јефтинија управа која ће бити сервис грађанима и подршка привреди и привредном расту.

"Циљ је модерна и јака државна управа, а праведнији систем плата требало би да омогући да он буде једноставнији и транспарентнији да би било мање злоупотреба код зарада", рекла је Удовички наводећи да ће бити могуће смањити трошкове запослених у држави не само смањењем броја запослених и смањењем плата већ реорганизацијом тако да  просечан трошак по запосленом буде нижи.

Она је рекла да ће на сајту министарства данас бити објављена анализа коју је представила пре два дана, наводећи да је укупан број послова, за које се исплаћују плате из буџета, 493.505, а у ту бројку улазе и уговори о делу.

Удовички је рекла да има прострора за унапређење ефикасности државне управе и да смањење запослених у наредне три године мора да се спроведе пажљиво, одмерено и промишљено.

Она је навела да се кроз бољу организацију такође могу смањити трошкови без отпуштања и додала да је приметно да постоји лоша структура запослених те ће бити неопходна систематизација радних места како би се усладили са потребама.

Министарка је рекла да ће Законом о платама бити омогућено да се све зараде уподобе, односно да се за исти рад, врсту посла, исплаћује иста зарада.

Како је навела, тренутно се прави такозвани каталог послова, што је , додала је, велики посао и мора да се сагледа и анализира од стране сваког ресора.

Састанку економског кокуса присуствовали су и представници локалних самоуправа, НАЛЕД-а, ИРИ-ја.
(Танјуг)
 

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести