Запошљавању пет пута више пара

– Држава је за подстицање запошљавања издвојила 2,8 милијарде динара, што је пет пута више него претходне године, а осим тога издвојила је и 500.000 динара за запошљавање инвалида – изјавио је

директор Националне службе за запошљавање Зоран Мартиновић.

На презентацији Програма мера активне политике запошљавању у 2015. години он је позвао предузећа да у што већој мери запошљавају кадрове с евиденције незапослених, а на препоруку Националне службе.

Сет мера који се односи на запошљавање незапослених доноси послодавцу субвенције од 150.000 динара за сваког запосленог, односно 180.000 динара за запослено лице с инвалидитетом, с обавезом да га задржи у радном односу 24 месеца.

– Ми ћемо већ почетком маја направити прве пресеке колико се послодаваца јавило на јавни позив за подстицаје за запошљавање расписан крајем марта и какво је интересовање привредника – рекао је Мартиновић.

Он је додао да је за ову годину карактеристично да су сви јавни позиви усмерени према реалном или приватном сектору, а од десет програма само један укључује и јавна предузећа, односно јавни сектор.

– На почетку смо реализације мера у овој години и прави је тренутак да се сретнемо с привредницима који ће бити наши партнери не само у овом програму него и мимо подстицаја које даје Национална служба за запошљавање – казао је Мартиновић.

Истичући да се очекује да сви послодавци који желе да запошљавају искористе подстицаје државе и Националне службе, он је оценио да „захваљујући томе, у Србији може бити ангажовано више од 5.000 лица у програме стручне праксе и више од 2.000 лица у отварању нових радних места”.

– Имамо посебне мере и за кориснике социјалне помоћи и желимо да интересовање за ту меру буде велико – поручио је Мартиновић.

– Кад говоримо о подстицајима за запошљавање, они се пре свега односе на приватни реални сектор и верујемо да је то једини прави начин за повећање броја запослених на дужи рок, а све остало би биле краткорочне мере – рекао је извршни директор Привредне коморе Београда Светозар Крстић.

Директорка београдске филијале Националне службе за запошљавање Љубица Ђорђевић предочила је да јавни позив за самозапошљавање траје до 30. јуна, док осталих девет програма за које је расписан јавни позив имају краће рокове. Она је изјавила да су велике субвенције усмерене и на програме обуке и стручног оспособљавања за дефицитарна знања и вештине, за лица без квалификација и за особе с инвалидитетом. Посебан програм стручне праксе за младе ове године ће похађати 707 Београђана.

Д. Мл.

 

Посао чека 766.500 људи

У Србији је на евиденцији Националне службе за запошљавање регистровано 766.500 незапослених, нешто више у односу на претходни месец. Међутим, то је три одсто мање него у априлу 2014. године.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести