Завршен ремонт у фабрици сумпорне киселине

Ремонт у новој Фабрици сумпорне киселине Рударско топионичарског басена Бор (РТБ), приведен крају у рекордном року и са врло скромним средствима,

изјавио је данас генерални директор РТБ-а Бор Благоје Спасковски.
"Ремонт је трајао само пет дана, за разлику од ранијих који су трајали и до месец дана. Цео посао коштао је 25 милиона динара, док су раније ремонти коштали чак пет милиона долара", изјавио је Спасковски Танјугу.

Он је истакао да су овакав посао први пут у историји РТБ-а самостално извели басенски радници, уз помоћ мале групе подизвођача.
"Успели смо да отклонимо све последице прошлогодишњег пожара који се десио под руководством канадског СНЦ Лавалина, који нас је буквално оставио на леду", подсетио је директор.

"И ако нешто корисно може да се извуче из чињенице да нас је главни извођач радова, пројектант и дизајнер у пројекту „нова топионица“ оставио на цедилу, то је да су басенски радници стасали да могу самостално да воде најсавременију технологију", рекао је Спасковски.
Због проблема у производњи, у Бору је неколико дана заредом било повећано аерозагађење сумпордиоксидом.
"Тек од сутра ћемо имати пројектоване параметре и у техноилогији и у екологији, са искоришћењем 98 процената на чистоћи ваздуха”, рекао је Спасковски.

 

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести